Filipine răsuflă ușurată. Poliomielita nu mai este prezentă în acest arhipelag după aproape 18 luni de la reapariţia sa. Anunțul a fost făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP. Primele cazuri noi de poliomielită au fost înregistrate în septembrie 2019, fiind primele raportate după o pauză de aproape două decenii.

Imediat, autoritățile din Filipine au lansat foarte repede o amplă campanie ce viza vaccinarea milioanelor de copii din ţară împotriva acestei maladii contagioase. Boala poate duce la paralizie şi chiar moartea pacienţilor.

În total, de la reapariţia bolii, cel puţin 17 persoane au fost infectate. Cu toate acestea, autorităţile sanitare filipineze au declarat că nu au mai detectat prezenţa virusului la copii sau în mediu de 16 luni.

Sărbătorim faptul că am scăpat de poliomielită

„Sărbătorim faptul că am scăpat de poliomielită”, a declarat Rabindra Abeyasinghe, reprezentatul OMS în Filipine.

Peste 80% dintre copiii care, până la această campanie, nu erau vaccinaţi sunt de acum inoculaţi cu serul anti-poliomielitic, a adăugat oficialul filipinez, vorbind despre o rată de acoperire vaccinală care permite stoparea contaminărilor.

Reapariţia virusului în 2019 s-a produs la scurt timp după epidemii de rujeolă şi de febră denga, care au făcut peste 1.000 de victime cu câţiva ani mai devreme. La fel ca cele din 2001, cazurile din 2019 erau asociate virusurilor apărute din tulpinile vaccinale. Această formă atenuată a bolii devine mai periculoasă după o mutaţie care se produce atunci când acoperirea vaccinală este scăzută şi oferă astfel virusului posibilitatea de a se multiplica, potrivit OMS.

Cum merge campania de vaccinare anti-COVID

Vineri, autorităţile sanitare filipineze au declarat că speră să obţină un succes similar şi în cazul campaniei de vaccinare împotriva maladiei COVID-19.

Doar aproximativ 1,6 milioane de persoane din Filipine, reprezentând puţin peste 1% din populaţia naţională, au primit ambele doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate în această ţară. Lentoarea campaniei de vaccinare din Filipine a fost pusă pe seama penuriei de doze de vaccin, cauzată de sincopele procesului de aprovizionare cu aceste seruri.

„Numeroase studii atestă o rată slabă a încrederii în vaccinare, dar această campanie (împotriva poliomielitei, n.r.) a dovedit contrariul”, a declarat Rasario Vergeire, subscretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Filipine.

Sursă foto: Dreamstime