Explozie de cazuri noi de COVID-19 în Africa de Sud, alimentată, cel mai probabil, de noua variantă Omicron.

Efectele Omicron în Africa de Sud: De la 200-300 de cazuri pe zi, la aproape 12.000 în doar trei săptămâni

La mijlocul lunii noiembrie, această ţară raporta circa 200-300 de infectări pe zi.

Miercuri, 1 decembrie, bilanţul s-a dublat faţă de ziua de luni, ajungând la 8.500 de noi cazuri. În ziua următoare, joi, oficialităţile au raportat 11.500 de cazuri.

Oficialii din domeniul sănătăţii sunt de părere că Omicron ar putea alimenta această creştere accelerată a numărului de infectări, relatează jurnaliştii BBC.

Varianta Omicron a fost pentru prima oară detectată în Africa de Sud, prezentând un număr mare de mutaţii îngrijorătoare. În prezent, specialiştii sunt de părere că această variantă a coronavirusului a devenit deja dominantă în ţară, mai bine de 70% din cazurile secvențiate în țară fiind infectări cu Omicron.

ECDC: Omicron va deveni dominantă la nivel european în următoarele luni

Aceeaşi dominanţă ar putea avea loc şi în Europa în lunile următoare, avertiza, joi, Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC).

Varianta Omicron a fost deja depistată la 352 de persoane din 27 de ţări de pe întreg globul, iar la nivelul Uniunii Europene au fost confirmate infectări în 13 ţări. România are şi ea deja suspiciuni privind unele cazuri de Omicron.

“Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al Omicron în faţa mai vechii variante Delta, care este acum dominantă. “Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, indică modelele matematice analizate de ECDC.

Risc crescut de reinfectare din cauza variantei Omicron

Tot joi, autorităţile sanitare din Africa de Sud, alături de oficialii OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), au avertizat că riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron.

O specialistă sud-africană în microbiologie, Anne von Gottberg, a confirmat că în ţara sa a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta.

“În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu Omicron”, a explicat aceasta.