Este lovitura momentului pentru cei care au trecut prin COVID și au ales să nu se vaccineze. Un nou studiu indică ce se întâmplă cu imunitatea obținută prin boală. Cercetarea a analizat spitalizările raportate în rândul persoanelor de peste 18 ani, care fie au trecut prin boală în urmă cu 90-179 de zile, fie s-au vaccinat. Ce s-a descoperit este un semnal de alarmă pentru persoanele care nu s-au imunizat împotriva corornavirus.

Studiul a arătat că adulții nevaccinați au avut un risc de reinfectare mai mare de 5,49 de ori față de persoanele vaccinate cu un ser bazat pe ARn mesager (Pfizer sau Moderna), care nu au fost infectate cu coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cercetătorii au susținut că vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni formele grave de infectare cu COVID-19 și, mai ales, decesele. Ei au explicat, așadar, că trecerea prin boală asigură, fără îndoială, un nivel de anticorpi. Cu toate acestea, specialiștii au arătat că persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de a se reinfecta decât cele imunizate cu unul dintre vaccinurile anti-Covid pe bază de ARn mesager.

Protecția indusă de boală este mult mai puțin eficientă

Mai exact, protecția indusă de boală este mult mai puțin eficientă comparativ cu cea dobândită prin vaccinare, inclusiv în cazul tulpinii Delta. Această variantă a COVID a lovit cu putere în ceav mai mare parte a globului.

România este una dintre țările aflate în top atât în ceea ce privește numărul infectărilor cat mai ales numărul deceselor. Spre exemplu, ieri, 2 noiembrie, bilanțul COVID în țara noastră nu este unul chiar îmbucurător. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 2 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 11.073 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 591 decese dintre care 5 anterioare.

Datele studiului au fost colectate în intervalul 1 ianuarie – 2 septembrie 2021 de la 189 de spitale, din nouă state. În perioada menționată au fost raportate 201.269 de spitalizări în urma infectării cu COVID-19. Cercetarea a indicat că vaccinul celor de la Moderna a generat un nivel mai ridicat de protecție decât cel de la Pfizer. Trebuie subliniat că persoanele care sunt cele mai avantajate de imunizarea împotriva COVID sunt vârstnicii. Cei mai mari beneficiari ai protecției au fost persoanele de peste 65 de ani, mai arată rezultatele studiului citat.