Un moment istoric precum amartizarea a fost întotdeauna greu de garantat, dar acum, în acest an special al omenirii, acel viitor se prevede tot mai depărtat, conform The Atlantic.

Pandemia de coronavirus a bulversat și cele mai simple acțiuni umane, inclusiv explorarea spațiului. ”Niciun virus nu este mai puternic decât dorința umană de a explora”, afirma administratorul NASA în aprilie, când cazurile de coronavirus creșteau rapid.

Dar, chiar și în vremuri ca acestea, șeful unicii entități care trimite oamenii pe alte planete mai crede că e posibil și, oarecum, are dreptate; COVID-19 nu va opri, în cele din urmă, omenirea să ajungă cândva pe Marte. În ceea ce privește termenele necesare pentru călătoriile spațiale, un an sau mai mult este considerat un mic eșec. NASA și-a trimis deja cei mai mulți angajați acasă în această primăvară și, în timp ce agenția a pus unele proiecte în așteptare, a continuat cu altele. O pereche de astronauți NASA a zburat către Stația Spațială Internațională și s-au întors într-o capsulă SpaceX. Roverul Perseverance și micul elicopter Ingenuity au început călătoria spre Marte, în una dintre cele mai spectaculoase lansări, datorată de forța rachetei și încărcătura „ușoară”. Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, la 18 februarie 2021.

Chiar înainte ca pandemia să paralizeze țara, perspectiva americanilor de a ajunge pe Marte în anii 2030 era extrem de mare. În februarie 2019, un grup independent de cercetare a publicat un raport despre visele NASA privind Planeta Roșie. La cererea Congresului, NASA ceruse grupului să evalueze dacă agenția ar putea lansa astronauți pe Planeta Roșie în 2033, nu pentru a asoliza, ci pentru a se întoarce și a reveni, așa cum au făcut primele misiuni Apollo. Concluzia a fost sumbră; având în vedere planurile actuale ale NASA, o misiune orbitală ar fi „imposibilă în toate scenariile bugetare și programele de dezvoltare și testare a tehnologiei.

Deși unii americani nu sunt de acord că bugetul NASA se ridică la aprope 20 de miliarde de dolari anual, un sondaj din 2019 arată că unii consideră că guvernu trebuie să cheltuie o parte din resurse pentrus sprijinirea agenției. Doar 18% considerau însă că ajungerea pe Marte ar trebui să fie o prioritate absolută și mai puțini dintre cei chestionați apreciind că NASA ar trebui să se concentreze pe trimiterea oamenilor pe Lună.