Agenția Spațială Europeană a stabilit o legătură optică de transmisie-recepție. Pe 7 iulie 2025, ESA a marcat o etapă istorică prin stabilirea primei legături de comunicații optice cu un segment terestru european cu o navă spațială în spațiul îndepărtat, informează site-ul ESA.
Agenția Spațială Europeană a stabilit o legătură optică de transmisie-recepție cu experimentul Deep Space Optical. Legătura a fost realizată cu stațiile terestre optice de transmisie și recepție din Grecia către misiunea Psyche a NASA și experimentul său Deep Space Optical Communications (DSOC), aflat în prezent la o distanță de 1,8 unități astronomice, aproximativ 265 de milioane de km.
Agenția Spațială Europeană, legătură optică cu experimentul Deep Space Optical
Aceasta este prima dintre cele patru legături planificate pentru această vară.
Realizarea marchează încă o etapă importantă în lunga istorie de sprijin reciproc între agențiile spațiale, demonstrând potențialul de interoperabilitate dintre ESA și NASA în domeniul comunicațiilor optice, lucru realizat anterior doar cu sisteme de radiofrecvență, informează comunicatul.
”Prima demonstrație reușită a comunicațiilor optice în spațiul cosmic cu un segment terestru european marchează cu un pas important către aducerea conectivității de mare viteză, similare internetului terestru, la navele spațiale. Această realizare comună, împreună cu colegii și partenerii noștri din industrie și mediul academic, Direcția de Tehnologie a ESA și NASA/JPL, subliniază importanța cooperării internaționale”, a declarat Rolf Densing, Directorul de Operațiuni al ESA.
S-a pus o piatră de temelie a Internetului Sistemului Solar
„Este un succes uimitor. Cu ani de progrese tehnologice, eforturi de standardizare internațională și adoptarea unor soluții inginerești inovatoare, am pus o piatră de temelie a Internetului Sistemului Solar”, spune Mariella Spada, șefa departamentului de Inginerie și Inovație a Sistemelor Terestre din cadrul ESA.
Această demonstrație este mai mult decât o realizare tehnică. Este o privire în viitorul comunicațiilor în spațiul cosmic, susține ESA.
Stabilirea unei legături laser de la Pământ la o navă spațială la distanțe de 1,5 până la 2 unități astronomice necesită o precizie excepțională, inginerie avansată și o coordonare perfectă.
”Conexiunea reușită cu Psyche și sarcina utilă DSOC din 7 iulie 2025 dovedește că această provocare poate fi îndeplinită. Europa a demonstrat că este pregătită să joace un rol-cheie în viitorul comunicațiilor optice de mare capacitate în spațiul cosmic”, a declarat Andrea Di Mira, manager de proiect al sistemului de transmițători laser la sol al ESA la ESOC.
Misiunea Psyche a NASA are ca scop explorarea asteroidului Psyche, situat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Acest corp ceresc a intrigat oamenii de știință, fiind compus în principal din metal, în principal nichel și fier, ceea ce îl face un obiect unic în sistemul solar. Misiunea își propune să înțeleagă mai bine compoziția, structura și istoria lui Psyche pentru a obține informații valoroase despre formarea planetelor și asteroizilor.
„Legăturile optice promit rate de transfer de date de 10 până la 100 de ori mai mari decât sistemele de radiofrecvență actuale. Combinarea acestei tehnologii cu cele pe care le avem pentru comunicațiile de radiofrecvență este esențială pentru a transmite volumul de date în continuă creștere al misiunilor care explorează universul”, a explicat Di Mira.
Succesul pune bazele programului ASSIGN, propus de ESA
Succesul pune bazele programului ASSIGN (Advancing Solar System Internet and GrouNd) propus de ESA, care va fi prezentat la reuniunea Consiliului ESA la nivel ministerial din noiembrie.
„ASSIGN va avea ca scop îmbunătățirea rețelelor de radiofrecvență și optice existente și viitoare într-o rețea interoperabilă sigură și rezistentă de rețele pentru misiunile ESA. Dar și pentru cele instituționale și comerciale, și promovarea competitivității industriei europene pentru realizarea și exploatarea viitoare a acesteia”, spune Mehran Sarkarati, șeful Diviziei de Inginerie a Stațiilor Terestre din cadrul ESA și manager de program pentru programul ASSIGN.