China dezvoltă o rețea de supercalculatoare în spațiu pentru inteligența artificială

China a lansat primul lot de sateliți în cadrul unui proiect ambițios care urmărește instalarea unei constelații de supercomputere dedicate inteligenței artificiale (AI) pe orbită.

Primii 12 sateliți reprezintă prima tranșă lansată pe orbită din totalul de 2.800 de sateliți care vor forma constelația „Three-Body Computing Constellation”, dezvoltată de companiile ADA Space și Zhejiang Lab. Această rețea de sateliți va avea capacitatea de a procesa date direct în spațiul cosmic.

Sateliții, lansați pe 14 mai cu o rachetă Long March 2D de la Centrul de lansare Jiuquan, fac parte dintr-un proiect menit să reducă dependența Chinei de supercomputerele terestre, scrie Live Science.

Acești sateliți-computer vor exploata temperaturile scăzute din spațiu ca un sistem natural de răcire, în timp ce vor procesa date cu o putere de calcul combinată de 1.000 de petaoperații pe secundă (echivalentul a 1 cvintilion de operații pe secundă), potrivit declarațiilor guvernului chinez.

„Este o perioadă bună să ne gândim cum să ducem AI-ul în spaţiu şi nu doar pe laptopuri sau telefoanele mobile”, a declarat Wang Jian, director al Zhejiang Lab, într-o conferinţă tehnică desfăşurată la 21 mai în cadrul Beyond Expo din Macau, potrivit South China Morning Post (SCMP).

„Pentru noi, din nou, spaţiul a devenit frontiera de la care ne gândim ce putem face în următorii 10, 20 sau 50 de ani”, a adăugat acesta.

Tot mai multe organizații se bazează pe observațiile acestor echipamente

Indiferent dacă sateliții sunt utilizați pentru sisteme GPS, senzori climatici, telescoape, prognoze meteorologice sau comunicații, tot mai multe organizații se bazează pe observațiile realizate de aceste echipamente aflate pe orbită.

Totuși, datele brute colectate trebuie procesate de calculatoarele terestre, ceea ce limitează întregul proces din cauza capacității restrânse a lățimii de bandă pentru transmisie și a ferestrelor scurte în care datele pot fi transmise, pe măsură ce sateliții trec peste stațiile de recepție de pe Pământ. Astfel, o parte semnificativă din aceste informații se pierd sau ajung să fie analizate și centralizate cu întârziere.

Pentru a depăși aceste limitări, companiile au început să dezvolte sateliți capabili să proceseze datele direct în spațiu, înainte de a le transmite către Pământ. Această abordare oferă avantajul utilizării panourilor solare pentru alimentarea cu energie, iar căldura generată în proces este eliminată natural în mediul spațial.

Fiecare satelit lansat este echipat cu un model de inteligență artificială

Fiecare satelit lansat de China în cadrul acestei constelații este echipat cu un model de inteligență artificială capabil să funcționeze la o viteză de 744 TOPS (trilioane de operații pe secundă), potrivit unui comunicat al companiei ADA. Odată ce întreaga constelație va fi operațională pe orbită, capacitatea totală de procesare va crește exponențial. În comparație, laptopurile Microsoft AI Copilot+ operează la o viteză de aproximativ 40 TOPS.

Sateliții vor funcționa într-o rețea și vor comunica între ei prin intermediul unor sisteme laser.

Numele constelației provine de la problema celor trei corpuri, o dilemă formulată inițial de Isaac Newton, care presupune prezicerea traiectoriilor haotice ale trei obiecte ce se orbitează reciproc sub influența gravitației. Această problemă celebră a inspirat o trilogie science-fiction cu același titlu („3 Body Problem”), bazată pe romanul autorului chinez Liu Cixin, adaptat ulterior de Netflix.

Deși Statele Unite și Europa au experimentat computere spațiale, rețeaua de sateliți a Chinei va fi primul sistem de calcul ce va funcționa efectiv în spațiu.