Ajutorul financiar din partea statului primit de către compania Airbus este ilegal, potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Compania americană Boeing făcuse plângere privind fondurile pe care mai multe state europene le alocă dezvoltării de noi aparate de zbor Airbus, ceea ce contravine regulilor comerţului internaţional.

 

Raportul, care se întinde pe mai bine de 1.000 de pagini este confidenţial şi a fost arătat numai reprezentanţilor americani şi celor europeni, la sediul OMC de la Geneva. Cel mai probabil, în câteva luni vor fi publicate toate elementele care au dat câştig de cauza companiei din statul Washington.

 

Mărul discordiei îl constituie noul aparat de zbor A380. Potrivit conducerii Boeing, ajutorul de stat primit de Airbus a dus la o pierdere de 20% a cotei de piaţă deţinută de americani şi la concedierea a câteva zeci de mii de salariaţi.

 

Conflictul ajutoarelor de stat Boeing-Airbus este cel mai important diferend rezolvat vreodată de Organizaţia Mondială a Comerţului. Decizia OMC nu va avea efecte asupra unui viitor împrumut de 4 miliarde de dolari pe care statele incluse în programul Airbus îl vor acorda companiei pentru dezvoltarea viitorului A350.

 

SURSA: Capital.fr