Potrivit Bloomberg, Mikhelson, cotat cu o avere de 16,8 mld. dolari, mai are de agonisit 400 de mil. dolari până la a-l depăşi pe Usmanov. Afacerea care l-a adus pe podium este achiziţia unui pachet de 57,5% din acţiunile celei mai mari companii petrochimice din Estul Europei, Sibur Holding. Miliardarul a plătit mai puţin de 4 mld. dolari fostului proprietar, gigantul Gazprom, într-o serie de tranzacţii ce s-au derulat între decembrie 2010 şi decembrie 2011. Acum acţiunile sale valorează 7 mld. dolari, iar Sibur l-ar putea îmbogăţi şi mai mult în viitorul apropiat.
În urmă cu 10 ani, Sibur era o subsidiară plină de datorii a Gazprom, o gaură neagră. Astăzi, compania ce produce peste 2.000 de produse diferite, de la gaze la plastic, se pregăteşte de o listare publică iniţială. „Având în vedere poziţia de monopol din industria petrochimică şi planificata majorare a producţiei, cotăm Sibur la o valoare de 12 mld. dolari. Îar în următorii cinci ani, capitalizarea companiei se va dubla sau tripla”, arată Alexander Osin, economist şef la compania de investiţii Finam Management din Moscova.
Deşi este mult mai mare ca Oltchim-ul românesc (o cifră de afaceri de cca. 120 mil. euro în primele şase luni ale acestui an), Sibur activează pe aceeaşi piaţă şi în condiţii similare. În 2011, ruşii au obţinut un profit net de 1,9 mld. dolari la o venituri de 7,7 mld. şi au înregistrat datorii de 2,1 mld. dolari. Deşi Finam Management consideră că profitabilitatea Sibur ar putea fi afectată de o eventuală decizie a guvernului de la Moscova de a regulariza profiturile companiilor ce au monopol, perspectivele sunt excelente, iar cererea pentru produsele companiei va creşte în special pe pieţele în dezvoltare. „Sibur este o companie foarte bună, care a ieşit din criză într-o perioadă foarte scurtă. Cred că are un potenţial de creştere foarte mare”, a spus Leonid Mikhelson.