În același timp, Olguța Vasilescu solicitat Guvernului să ţină cont de vocea pensionarilor şi să crească pensiile cu 40%, deoarece banii sunt suficienți și nu vor fi probleme pentru plata pensiilor.

„Astăzi se finalizează cea mai amplă operaţiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani. Asocialţiile şi membrii PSD au reuşit să strângă peste 860.000 de semnături pentru petiţia pentru respectarea creşterii punctului de pensie. Din păcate, aflăm că mâine (vineri – n.r.) într-o şedinţă de Guvern se discută despre emiterea unei orodonanţe de urgenţă care să pună în pericol această lege a pensiilor, în sensul că majorarea nu va fi de 40%.

Vreau să atenţionăm Guvernul să ţină cont de aceste sute de mii de semnături date pensionarii din ţară în ultima lună şi jumătate. Atenţionăm Guvernul că ar fi trebuit să înceapă recalcularea dosarelor de pensiei, pentru elimitarea inechităţilor. Până la data de azi nu s-a calculat niciun dosar, ceea ce ne face să credem că din nou legea nu va fi respectată de Guvern. De la 1 august CNSAS ar fi trebuit să înceapă tipărirea taloanelor de pensii. Nu s-a întâmplat nici până azi acest lucru”, a declarat Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PSD.

Banii sunt sau nu în buget?

Totodată, fostul ministrul al muncii a mai precizat că liberalii spuneau acum ceva timp că banii pentru majorarea pensiilor, de la 1 septembrie, sunt prinşi în buget şi a adăugat că „nu pensionarii ar trebui să plătească tunurile din această pandemie”.

„Le ceream să spună dacă de la 1 septembrie, punctul de pensie va fi majorat cu 40%. De fiecare dată ne-au spus că banii sunt prinşi în buget. Dacă sunt prinşi în buget de ce nu se dau, începând cu 1 septembrie.

Nu pensionarii ar trebui să plătească tunurile din această pandemie. Un raport al Curţii de Conturi arată că 700 de milioane de lei au fost aruncate până acum la coş, pentru măştile s-au cumpărat cu preţ de 100 de ori mai mare, combinezoanele cu preţ de 10 ori mai mare”, a completat Vasilescu.

Pentru a veni în ajutorul pensionarilor, Olguța Vasilescu a spus care ar putea fi sursele de finanţare pentru aplicarea măsurii de creştere a pensiilor, aşa cum prevede Legea.

„Le-am spus de câteva luni încoace de unde pot lua banii respectivi. Anul trecut deşi existau 26 de ministere, cheltuielile erau de 44 miliarde de lei, anul acesta se aloca 51 de miliarde, deşi sunt 16 ministere. Iată aici 7 miliarde care pot să meargă către pensii. Guvernul nu trebuia să abroge OUG 114. S-a desfiinţat taxa de 2% pe activele bancare şi s-au pierdut 1,8 miliarde lei. Cu alte cuvinte, iată suficienţi bani nu numai pentru creşterea pensiilor, ci şi creşterea alocaţiilor şi toate lucrurile necesare în această perioadă”, a explicat Vasilescu.