Lia Olguța Vasilescu a luat o decizie dură. Ea a anunțat că românii care nu își curăță terenurile de ambrozie riscă amenzi pentru nerespectarea legii.

Primarul Craiovei a precizat că angajații Poliției Locale Craiova au început, de astăzi, să facă verificări și să trimită notificări către toți cei care dețin în proprietate terenuri pe care se află această plantă.

„Proprietarii care nu își curăță terenurile de ambrozie riscă amenzi pentru nerespectarea legii.

De astăzi, angajații Poliției Locale Craiova au început procedurile de identificare și notificare a deținătorilor de terenuri pe care se află această plantă. În cazul nerespectării legii, există și sancțiuni în acest sens: amendă de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele fizice și amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane juridice”, a notat, Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Edilul Craiovei a explicat că pentru terenurile aparținând domeniului public, autoritățile sunt cele care vor curăța ambrozia.

Decizia luată de Lia Olguța Vasilescu se aplică de astăzi, 10 iunie

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri pe care se află ambrozie au obligația legală de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acesteia pe toata perioada de vegetație a plantei. Pentru terenurile aparținând domeniului public, angajații RAADPFL vor curăța ambrozia”, a punctat Olguța Vasilescu.

Amintim că din 16 iulie este obligatoriu în toată România pentru cei care nu respectă legea în acest sens. Românii care au terenuri pe care creşte ambrozia sunt obligați prin lege să ia măsuri pentru eliminarea acestei buruieni. Legea prevede că autorităţile locale vor începe, în această perioadă, controalele. Terenurile unde creşte ambrozia vor fi inventariate, iar proprietarii acestora vor fi somaţi să le cureţe.

Se dau amenzi de până la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice

În caz că acest lucru nu se va întâmplă până la începerea controalelor, amenzilor pot ajunge şi până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

Ambrozia este o planta care provoacă alergii foarte multor persoane în această perioadă.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri din România trebuie să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Lucrările trebuie să aibă loc în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, se arată în Legea nr. 62/2018.

Ce spun legea în cazul eliminării ambroziei

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 707/2018, metodele recomandate pentru eliminarea acestei plante sunt:

  • cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată,
  • distrugerea cu unelte agricole,
  • smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate,
  • efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole,
  • erbicidarea.

Controalele efectuate de autorităţi vor avea loc în două etape.