"În cazul companiilor, avem o evoluţie contradictorie. Fenomenul insolvenţei şi-a continuat dinamica descendentă, dar disciplina financiară a companiilor nefinanciare în raport cu partenerii comerciali şi cu statul s-a deteriorat. În primele nouă luni din acest an, 6.200 de firme au intrat în insolvenţă, cu 20% sub numărul din perioada corespunzătoare din anul precedent, majoritatea cu capital privat, cu activitate în comerţ. Însă disciplina financiară s-a degradat, atât în cazul companiilor private cât şi la cele de stat", a explicat Voinea.

Potrivit raportului BNR, situaţia a fost similară şi în 2015, când, deşi numărul de insolvenţe a scăzut faţă de 2014, sumele restante la plată au crescut.

Astfel, în cazul companiilor private, deşi s-a redus decalajul dintre firmele profitabile şi cele cu rezultat negativ, volumul restanţelor totale a crescut cu 2,7% în termeni anuali (de la 74,5 miliarde de lei în anul 2014, la 76,5 miliarde de lei în 2015). Astfel, s-au majorat arieratele faţă de bugetul de stat şi al celor faţă de alţi creditori comerciali.

În cazul companiilor de stat, în 2015 s-a înregistrat, per ansamblu, un rezultat pozitiv pentru al treilea an consecutiv, însă această evoluţie a avut loc pe fondul adâncirii decalajelor dintre firmele cu profit şi cele cu pierderi (cele cu profit, au avut profit mai mare, cele cu pierderi, pierderi mai mari). Astfel, sumele totale restante s-au majorat cu 12,3% în intervalul 2014-2015 (de la 18,1 miliarde lei la 20,3 miliarde lei) şi au crescut arieratele faţă de buget. (Sursa: Agerpres)