"Acest caz de spionaj economic care ar fi comis de membri ai armatei chineze reprezintă prima urmărire în justiţie angajată vreodată împotriva unui actor statal pentru acest tip de piraterie", a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă.
Inculpările, iniţiate de către o instanţă din Pennsylvania, vizează fapte comise între 2006 şi 2014 de către 'membri ai Unităţii 61398 din Al Treilea Departament al Armatei de Eliberare a Poporului', denumirea oficială a armatei chineze.
Ofiţerii sunt acuzaţi că au furat secrete comerciale ale unor întreprinderi americane specializate în energie nucleară sau solară sau în metalurgie.
Printre aceste firme se numără Westinghouse, US Steel, Allegheny Technologies, Alcoa, precum şi filialele ale societăţii SolarWorld.
'Gama de secrete comerciale şi alte informaţii sensibile furate în acest caz este importantă şi necesită un răspuns agresiv', a afirmat Eric Holder, potrivit căruia succesul companiilor trebuie să depindă de capacitatea lor de a inova şi să nu se bazeze pe 'capacitatea unui guvern de a spiona şi de a fura secrete comerciale'.

Guvernul american 'nu va tolera acţiunile niciunui stat care încearcă să saboteze ilegal societăţi americane şi să mineze integritatea unei competiţii echitabile' pe piaţă, a adăugat oficialul american.
Directorul FBI, James Comey, a apreciat, citat într-un comunicat, că 'foarte mult timp, guvernul chinez a utilizat spionajul informatic într-o manieră neruşinată pentru a obţine avantaje economice pentru industriile de stat'.
Virulenţa afirmaţiilor unor responsabili americani în această afacere reflectă nivelul de preocupare atins în SUA faţă de amploarea spionajului informatic chinez, sursă de tensiune între cele două ţări în ultimele luni.
La rândul său, Beijingul se plânge de atacuri informatice comise împotriva sa de către SUA, în special în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant Edward Snowden privind amploarea colectării de informaţii pe internet de către NSA, agenţie americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor. (Agerpres)