‘Nimeni nu are dreptul să jignească poporul grec în timpul crizei. Mă adresez în special dnei Lagarde, care, prin felul său de a se exprima, i-a insultat pe greci’, a declarat Venizelos sâmbătă seara, conform postului naţional grec de televiziune.

‘Îi cer să revină şi să regândească ceea ce a vrut să spună’, a declarat Venizelos, al cărui partid a pus în aplicare programul de austeritate cerut de FMI, Uniunea Europeană /UE/ şi Banca Centrală Europeană /BCE/, în schimbul sprijinului financiar al acestor instituţii.

Într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul britanic The Guardian, Lagarde a afirmat că ‘grecii trebuie să se ajute în mod colectiv, începând să-şi plătească impozitele’, şi s-a declarat mai puţin preocupată de soarta lor decât de cea a copiilor din Africa.

Sâmbătă seara, în urma valului de comentarii indignate pe care l-a provocat declaraţia sa – 75.000 doar pe Facebook -, Lagarde a publicat un mesaj de reconciliere cu Grecia. ‘Am multă compasiune faţă de greci şi provocările cu care ei se confruntă. Din acest motiv, FMI sprijină Grecia în efortul său de a depăşi actuala criză’, a notat directoarea FMI. ‘O parte importantă a acestui efort este ca toată lumea să ducă povara în mod echitabil, mai ales cei mai privilegiaţi şi în special achitându-şi impozitele’, a precizat Lagarde.

PASOK, care a acceptat măsurile de austeritate pentru a evita falimentul financiar al Greciei, a plătit un preţ dur pentru aceasta, ajungând pe locul trei în urma alegerilor, în urma partidului Noua Democraţie /conservator/ şi a partidului radical de stânga Syriza, care respinge regimul de austeritate. Pentru noile alegeri parlamentare din 17 iunie, PASOK se menţine pe locul trei, potrivit ultimelor sondaje de opinie.