Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, s-a referit, marţi, la audierea pentru un nou mandat în conducerea băncii centrale, a cărei înregistrare audio-video este postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, la problemele întâmpinate de Banca Comercială Carpatica (BCC).

„Ştiţi ce probleme sunt la Banca Carpatica. Să dea Dumnezeu ca să nu… să avem probleme cu Banca Feroviară! Problema aceasta a acumulării capitalului este o chestiune fundamentală, fundamentală… Noi trecem acuma prin perioada acumulării primitive de capital”, a afirmat Stoenescu, în răspunsul la întrebarea deputatului Petru Călian privind necesitatea înfiinţării de către stat a unei bănci industriale sau agricole.

UPDATE: Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din BNR spune că banca nu are probleme

Şeful direcţiei însărcinată cu supravegherea sistemului bancar precizează că declaraţiile lui Virgil Stoenescu se referă strict la problemele pe care le are o instituţie de credit cu capital autohton (mic), în competiţia cu băncile cu acţionari din străinătate, care au acces mult mai facil la capitaluri.

„Este strict o problemă de competitivitate pentru capital cu străinii. Într-o piaţă care este controlată în proporţie de 87% de bănci cu capital străin, este o provocare să reuşeşti să menţii o cotă de piaţă de 1% şi ei au reuşit”, precizează Cinteză.

Stoenescu vrea şi implicarea BNR în economie

În audierile parlamentare, Virgil Stoenescu a arătat că în CA al băncii centrale a atras atenţia în repetate rânduri că BNR ar trebui să încerce să se desprindă de rolul strict, legal, privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, şi să aibă în vedere un cadru mai larg care să sprijine politicile industriale şi agricole.

Stoenescu a primit aviz pentru un nou mandat în cadrul CA al BNR.

Carabulea, cel mai mare acţionar al băncii

Recent, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolaie Hoanţă, a fost înlocuit în funcţie de Nicolae Surdu, fost director general al sucursalei Fortis Bank din România.

Instituţia a anunţat, ulterior, că a obţinut în primele 9 luni un profit brut preliminar de 5,9 milioane lei, care se plasează cu 2,4 milioane lei sub câştigul raportat la mijlocul anului, de 8,3 milioane lei, pe fondul unor provizioane de 9,1 milioane lei. Comparativ cu rezultatul din primele 9 luni de anul trecut, profitul brut al băncii a urcat de 4,2 ori, de la 1,48 milioane lei.

Profitul operaţional din perioada ianuarie – septembrie 2009 s-a ridicat la 15 milioane lei. Activele băncii au crescut cu 44% de la finele anului trecut, la 3,2 miliarde lei, faţă de 2,28 miliarde lei în decembrie 2008.

Cel mai mare acţionar al băncii este omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 36,26% din titluri, potrivit celor mai recente informaţii. Carabulea deţine acţiuni şi prin intermediul firmei SC Atlassib SRL (pe care o controlează, n.r.). Aceasta şi-a mărit pachetul de acţiuni pe care le deţine la Carpatica, iar SC Atlantic Travels SRL, controlată de Alin Albu, moştenitorul a circa 10% din acţiunile băncii, precum şi SC SAFA SRL, controlată de alt acţionar semnificativ, Tănase Corneliu, au vândut acţiuni Carpatica. De asemenea, la sfârşitul lui septembrie Carpatica şi-a mărit capitalul cu 26 de milioane de RON.

UPDATE 2

BNR: Stoenescu a vrut să spună cât de dificilă e concurenţa pentru băncile româneşti

Virgil Stoenescu a vrut să sublinieze, referindu-se la problemele întâmpinate de Banca Comercială Carpatica (BCC), că nu este „deloc un lucru simplu şi uşor” a menţine în piaţă bănci cu capital românesc, potrivit băncii centrale.

„Domnul profesor Stoenescu a răspuns la o întrebare, care se referea la oportunitatea înfiinţării de bănci cu capital românesc în vederea finanţării industriei şi agriculturii. În acest context, profesorul Stoenescu a vrut să sublinieze faptul că a menţine în piaţă bănci cu capital românesc nu este deloc un lucru simplu şi uşor. Aceasta în condiţiile unei concurenţe puternice pe piaţa bancară susţinute de mari bănci cu capital străin, care deţin 90% din întregul sistem. Iar acum, în contextul crizei financiare actuale, când, având în vedere globalizarea pieţelor, întregul sistem bancar se confruntă cu provocări financiare, funcţionarea băncilor cu capital autohton, care nu beneficiază de susţinerea financiară a unor grupuri bancare puternice din ţări dezvoltate, reclamă intensificarea eforturilor acţionarilor români şi creşterea performanţei managementului”, precizează BNR.

Banca funcţionează bine

Banca centrală subliniază că acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica a majorat de patru ori capitalul băncii în mai puţin de doi ani, încercând să-şi consolideze poziţia concurenţială, ceea ce asigură o bună funcţionare a instituţiei.
„În ceea ce priveşte Banca Comercială Feroviară, care va fi inaugurată luna viitoare, referirea s-a făcut tot în contextul reliefării necesităţii consolidării capacităţii concurenţiale a capitalului bancar autohton în condiţiile competiţiei cu băncile străine”, mai arată BNR.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Virgiliu Stoenescu, un mason la al doilea mandat de membru în CA al BNR.