Băncile din ţările membre UE vor fi obligate să accepte cererile clienţilor care doresc să-şi convertească creditele luate în valută în împrumuturi în moneda locală, arată o Directivă devenită obligatorie pentru toate statele UE. România este una dintre ţările care vor fi obligate să transpună în legislaţia locală respectivele prevederi şi va trebui să o facă într-o perioadă de maximum doi ani. Mai mult, arată Directiva, băncile vor trebui să negocieze cu clienţii dobânda în aşa fel încât costurile creditului “ să nu dezavantajeze debitorul”. Conversia creditului se va face la cursul de schimb din ziua depunerii cereri aceasta fiind şi principala diferenţă faţă de măsurile luate de guvernul maghiar care a obligat băncile să mute pe forinţi creditele în franci elveţieni însă la un curs preferenţial.
Chiar şi aşa, Directiva  aduce avantaje clienţilor care vor scăpa de riscul valutar şi vor beneficia şi de o dobândă negociată în termeni rezonabili.
În România, băncile dau şi acum clienţilor posibilitatea de a schimba moneda creditului însă tratează procedura ca orice alt credit de refinanţare. Nefiind obligate prin lege  să accepte conversia, băncile fac o analiză de risc ca pentru orice credit nou şi decid dacă acceptă sau nu cereea debitorului.
De cele mai multe ori, instituţiile de credit cer garanţii suplimentare sau giranti celor care solicită schimbarea monedei de creditare. De menţionat că în acest moment, în urma măsurilor luate de BNR în sensul limitării creditelor în valută dar şi ca urmare a scăderi abrupte a dobânzilor pentru lei(ROBOR la trei luni ,adică dobânda de referinţă în funcţie de care se calculează dobânzile variabile,  este în prezent de doar 2% faţă de 6% la începutul anului trecut), împrumuturile în moneda naţională au devenit mai avantajoase decât cele în euro. Conversia în lei devine astfel o variantă avantajoasă care exclude,pe deasupra, riscul valutar.