Guvernele se confruntă cu proteste de amploare din partea votanţilor care doresc ca marile companii cu afaceri în întreaga lume să fie forţate să plătească taxe mai mari după ce au apărut dovezi că ele folosesc diferenţele între sistemele legislative pentru a reduce nivelul taxelor achitate.

OECD apreciază că există cazuri în care multinaţionalele raportează tot mai mult profituri în diversele state de unde îşi generează veniturile, pentru a evita plata unor taxe ridicate. Tendinţa vine în ciuda scăderii taxelor pe veniturile corporaţiilor la o medie de 25,4% în 2011, de la 32,6% în 2000, în statele membre ale OECD.

Totuşi, taxa efectivă plătită de companii este deseori mai scăzută datorită deducerilor, creditelor fiscale şi a unor măsuri prin care firmele reduc sumele plătite autorităţilor fiscale.

"Dacă eşti o companie multinaţională, vei reuşi să-ţi reduci substanţial taxele impozite datorită sistemului învechit de taxare pe plan mondial. Totuşi, dacă ai doar o afacere internă, atunci te confrunţi cu o perioadă mai dificilă şi vei fi dezavantajat faţă de concurenţă", a declarat Pascal Saint Amans, director în cadrul OECD.

În Marea Britanie, autorităţile vor să modifice legislaţia, după dezvăluirile referitoare la evitarea taxelor de către unele multinaţionale, cum ar fi Starbucks, Apple, Google şi Amazon.

Şi Franţa studiază noi metode pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor de la companiilor globale de internet, acuzate că încearcă să evite plata tuturor impozitelor.

Pe fondul dificultăţilor din comerţul online, OECD cere regândirea reglementărilor internaţionale din acest sector. ‘Ideea este de a veni cu propuneri care să poată fi rapid implementate, poate o convenţie multilaterală care ar putea înlocui cele 3.000 de convenţii bilaterale’, a explicat Saint Amans. Pentru rezolvarea problemelor legate de taxare, OECD va publica proiecte de legi astfel încât guvernele să poată introduce noile reglementări în următorii doi ani.

Saint Amans susţine că a crescut sprijinul din partea guvernelor pentru o reglementare profundă a legislaţiei internaţionale privind transferul preţurilor, a modul în care companiile solicită plata pentru servicii şi bunuri în cadrul diviziilor din acelaşi grup.AGERPRES