ANAF: Prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, în domeniul ridesharing, la o societate din București

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.

Astfel, în cazul unui operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor online, inspectorii DGAF au identificat că în perioada februarie-decembrie 2024, operatorul economic nu a înregistrat și nu a declarat obligațiile fiscale, în ceea ce privește TVA și contribuții sociale, beneficiind astfel de un avantaj fiscal în valoare de peste 6,7 milioane de lei.

Subliniem faptul că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate oferă asigurare de sănătate fiecărui angajat al firmei/companiei și dreptul la tratamente medicale.

De asemenea, plata contribuției de asigurări sociale este o contribuție socială foarte importantă pentru sistemul de asigurări sociale din România deoarece asigură protecția socială a cetățenilor, implicit dreptul la pensie.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat au fost instituite măsuri asigurătorii, urmând a fi sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

O companie de ridesharing este o companie care, prin intermediul site-urilor web și al aplicațiilor mobile, potrivește pasagerii cu șoferi de vehicule de închiriat care, spre deosebire de taxiuri, nu pot fi luate legal de pe stradă.

ANAF: Fraudă de 1,9 milioane de lei în domeniul construcțiilor

Tot vineri, 16 mai 2025, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au finalizat verificările la un operator economic din București care activează în domeniul construcțiilor.

Ca urmare a valorificării rezultatelor digitalizării, respectiv prelucrării datelor din RO eFactura și a verificării modului de înregistrare a veniturilor și a cheltuielilor, precum și a respectarii obligațiilor fiscale privind impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, inspectorii DGAF au stabilit diferențe între veniturile declarate și cele realizate.

Inspectorii ANAF au constatat că societatea în cauză și-a majorat în mod artificial cheltuielile făcând achiziții de la o firmă fantomă, aducând un prejudiciu la bugetul de stat de peste 1,9 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Reprezentanții ANAF au inițiat demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor constatate și aplicării măsurilor legale corespunzătoare.