'M-am gândit la o structură care să reglementeze inteligenţa artificială şi am ajuns la concluzia că, într-o fază incipientă în tehnologie, o mie de flori ar trebui să înflorească. Iar guvernul nu trebuie decât să intervină foarte uşor, să investească intens în cercetare şi să se asigure că există comunicare între cercetarea teoretică şi cea aplicată. Pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă, următorul pas, mult mai dificil, ar fi să le integrăm în structurile deja existente, iar aici guvernul trebuie să se implice mai mult', a spus preşedintele american. 

Obama a mai adăugat că, în acest moment, SUA cheltuie mai puţin de un miliard de dolari pentru cercetarea în domeniul inteligenţei artificiale şi că suma ar trebui să fie comparabilă cu fondurile care au alimentat programul spaţial american, care a costat 80 de miliarde de dolari pe an, o jumătate de procent din PIB. 

Mai mult, faptul că guvernul american investeşte în tehnologie nu înseamnă că rezultatul ar fi folosit în scopuri militare şi că este nevoie de tratate internaţionale care să reglementeze folosirea inteligenţei artificiale încă din stadiul incipient pentru că există ţări, precum Rusia sau Iranul, 'care nu împărtăşesc aceleaşi valori.' 

'Sunt un adept al ideii că, dacă înţelegem schimbările climatice, dacă putem apăsa pedala de frână şi ne dăm seama cum evităm creşterea nivelului oceanelor, umanitatea va reuşit să se descurce în orice situaţie. Sunt un optimist. Am făcut multe lucruri bune, însă mai avem multe de făcut,' a mai spus preşedintele american. El a adăugat că guvernul american trebuie să găsească o soluţie pentru a asigura securitatea cibernetică fără să încalce dreptul la intimitate al cetăţenilor. 

În acelaşi interviu, Obama a mai spus că este un fan al serialului Star Trek pentru că 'era vorba despre o umanitate comună şi despre încrederea că suntem capabili să rezolvăm orice problemă'. 

Preşedintele american, Barack Obama, a reafirmat la 11 octombrie, obiectivul de a trimite om pe Marte în anii 30 ai secolului nostru, precizând că va profita de forţa financiară a companiilor private. Barack Obama a iniţiat programul de aterizare pe Marte în anul 2010, program controversat din cauza problemelor tehnice şi de cost, unii crezând chiar că e mai realistă reaterizarea pe Lună. Barack Obama a arătat că pentru realizarea acestei călătorii pe Marte, administraţia americană desfăşoară cooperări profunde cu companii private, pentru a crea împreună un nou spaţiu de habitate în cosmos unde pot să stea astroauţii aflaţi în misiuni pentru o perioadă mai lungă.