‘În următorii zece ani, aproape jumătate din noile locuri de muncă vor necesita un nivel de instruire mai ridicat decât învăţământul secundar, îndeosebi în matematică şi ştiinţe’, a declarat preşedintele american, în intervenţia sa săptămânală la radio. ‘Şi totuşi avem în prezent un număr în scădere de licenţiaţi în matematică şi ştiinţe’, a adăugat el.

‘Dacă vrem să câştigăm competiţia mondială în domeniul noilor locuri de muncă şi industrii, trebuie să câştigăm mai întâi competiţia mondială în privinţa instruirii americanilor’, a continuat Obama. ‘Trebuie să avem forţa de muncă cea mai calificată, cea mai competentă din lume. Aşa vom putea să ne asigurăm că viitorii oameni de la Intel, Google sau Microsoft vor fi formaţi în America’, a a spus preşedintele american.

El a insistat pe necesitatea ca în, următorul buget, să fie bine menţionate sectoarele esenţiale pentru prosperitatea viitoare a Statelor Unite, precum învăţământul şi cercetarea, în contextul ascensiunii unor puteri emergente ca India şi China.

Camera Reprezentanţilor a votat însă, sâmbătă, pentru reducerea cu 61 miliarde de dolari a cheltuielilor guvernamentale.

Un studiu al administraţiei a arătat, luna trecută, că şcolile şi liceele americane obţin rezultate în continuă scădere în domeniul ştiinţelor. Pentru a remedia această situaţie, Obama a anunţat că administraţia sa a introdus un program numit ‘cursa la vârf’, care vizează îmbunătăţirea nivelului învăţământului. ‘Într-o singură generaţie, am căzut de la primul loc pe al nouălea (mondial) în privinţa proporţiei de absolvenţi de universitate’, afirmase preşedintele american în decembrie. Guvernul american se preocupă în prezent ca accesul la universitate să fie mai uşor, a încheiat Obama.
<object width="480" height="300"><param name="movie" value="https://www.whitehouse.gov/sites/all/modules/swftools/shared/flash_media_player/player5x2.swf"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="bgcolor" value="282828"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><param name="flashvars" value="config=https://www.whitehouse.gov/xml/video/26448/config.xml&path_to_plugins=https://www.whitehouse.gov/sites/default/modules/wh_multimedia/wh_jwplayer/plugins&path_to_player=https://www.whitehouse.gov/sites/all/modules/swftools/shared/flash_media_player/player5x2.swf"></param><embed src="https://www.whitehouse.gov/sites/all/modules/swftools/shared/flash_media_player/player5x2.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="300" flashvars="config=https://www.whitehouse.gov/xml/video/26448/config.xml&path_to_plugins=https://www.whitehouse.gov/sites/default/modules/wh_multimedia/wh_jwplayer/plugins&path_to_player=https://www.whitehouse.gov/sites/all/modules/swftools/shared/flash_media_player/player5x2.swf&share_url=https://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2011/02/19/weekly-address-winning-future-intel"></embed></object>
SURSA: Agerpres