Jurnalistul Ivan Golunov, care a evitat închisoarea anul trecut, după ce acuzațiile împotriva lui s-au dovedit a fi o înscenare a poliției, denunță noi presiuni asupra presei independente ruse, scrie El Mundo.

În Rusia este foarte incomod să fii un „jurnalist incomod”. În urmă cu un an, Ivan Golunov (Moscova, 1983), un jurnalist rus de investigaţii specializat în corupție, a fost victima unei capcane a poliției. Aceasta i-a pus droguri în rucsac și a publicat fotografii ale unei presupuse percheziţii în casa acestuia, unde s-au găsit instrumente de procesare a stupefiantelor pentru vânzare. Din fericire pentru el, „probele” au fost prea evidente: „Colegii mei jurnaliști au reușit să probeze că aceea nu era casa mea. Au fost multe falsuri și a fost ușor de clarificat”, a explicat el într-un interviu acordat ziarului nostru la scurt timp după împlinirea unui an de proteste intense ale străzii împotriva arestării sale. În final, acuzațiile împotriva lui au fost retrase, iar poliţiştii au fost urmăriți penal.

Dar, acum când președintele Vladimir Putin este „întronizat” constituțional pentru un mandat aproape perpetuu, toți investigatorii ruși sunt în pericol. Ivan Safronov, un alt cunoscut jurnalist de presă care a plecat să lucreze la biroul de comunicare al agenției spațiale ruse în mai, a fost arestat marți sub acuzația de divulgare de secrete militare în Cehia. El neagă acuzațiile, iar foștii săi colegi se pregătesc din nou pentru mobilizări.

„Deși nu cunosc detaliile, pentru că au fost declarate secrete, personal cred că acest caz este foarte ciudat”, spune Golunov, care a văzut una dintre cele mai negre săptămâni ale anului pentru presa din Rusia. Luni, un tribunal militar a decis că jurnalista Svetlana Prokopieva trebuie să plătească o amendă de peste 6.000 de euro pentru „propagandă teroristă”, după ce a scris un articol în care a încercat să expună cauzele care au determinat un anarhist de 17 ani să se sinucidă cu o bombă în 2018, lângă sediul Serviciului Federal de Securitate din orașul Pskov. Ca finalizare, joi, poliția a percheziționat birourile MBH Media, ca parte a unei anchete care afectează și Fundația Open Russia a magnatului și inamicului Kremlinului, Mihail Hodorkovski. Unii dintre cei anchetați se tem că motivul real este manifestaţia care se pregătește pentru 15 iulie împotriva prelungirii mandatului lui Vladimir Putin.

Atmosfera civică a votului de săptămâna trecută s-a risipit. Golunov admite că, în comparație cu Rusia de acum 10 ani, „cu siguranță că, în prezent, oamenii se tem mai mult să spună adevărul, iar jurnaliștii se gândesc să meargă să lucreze într-o sferă mai sigură”.

Asta a făcut şi Ivan Safronov, care după ce a scris despre puternica Valentina Matvienko, președinta Senatului, „a decis să meargă la o altă secțiune a ziarului ‘Kommersant’, dar, când s-a schimbat proprietarul, a venit un tip care provenea de pe orbita guvernamentală a companiei petroliere Rosneft și Safronov a decis să se mute la departamentul de presă al Roskosmos”. Până când justiția a decis urmărirea lui.

Golunov nu știe cine se află în spatele arestării partenerului său, pe care îl definește drept „unul dintre cei mai buni jurnaliști din Rusia, specializat în arme și în industria aerospațială”. Sectorul militar „este foarte mare în Rusia, mișcă foarte mulți bani, iar unora probabil că nu le-au plăcut lucruri pe care Ivan Safronov le-a publicat și astfel își arată nemulțumirea”. La urma urmei, Safronov a scris multe despre „siloviki”, politicieni din serviciile de securitate, militare sau altele asemenea. Golunov vorbește măsurându-și cuvintele, dar consideră că Safronov „şi-a făcut mai mulți dușmani” printre acești „securocrați”.

Deocamdată, instanța a dispus ca Safronov să rămână în arest timp de două luni. Avocații săi susțin că audierea a fost neobişnuită: anchetatorii de stat nu au prezentat nicio dovadă. Procuratura îl acuză că era în contat cu una dintre agențiile de informații ale NATO, căreia i-ar fi furnizat informații despre cooperarea tehnico-militară a Rusiei, apărarea ei și securitatea națională.

În comparaţie cu Safronov, Stanislav Mikriukov, jurnalistul la „Moskovski Komsomolets” a avut ceva mai mult noroc. Zilele acestea, poliţia l-a avertizat cu un al doilea dosar pentru răspândirea unor ştiri false dupa ce a publicat o fotografie cu morga unui spital pentru pacienţii cu Covid-19, care, potrivit autorităţilor, nu este reală. Presiunea crește.

Când Golunov (care a ieşit din anonimat şi a devenit o față familiară) a fost eliberat vara trecută și autoritățile au recunoscut farsa, unii jurnaliști au crezut că lucrurile încep să se schimbe. Dar Golunov nu este atât de optimist astăzi: „În Rusia este foarte ușor pentru guvern să facă viața imposibilă oricărei mass-media, pur și simplu pentru că nu le place conținutul, iar în regiuni nu există media independentă, deoarece toate au fost distruse economic sau cu ajutorul unor „siloviki”.

Golunov nu vede o presiune reînnoită asupra presei, profitând de victoria recentă a lui Putin, dar consideră că „poate că au decis deja să facă toate acestea înainte de vot și au finalizat-o ulterior pentru a evita veștile proaste înainte de scrutin”. Peisajul media nu s-a schimbat prea mult. „În toate sursele mass-media semnificative există două opțiuni: fie sunt sub presiune, cu inspecții continue, fie au o linie editorială care nu irită guvernul”.