‘Pentru creşterea competitivităţii economiei pe scena globală, România are nevoie de o strategie viabilă, dezvoltată pe axe prioritare, capabilă să genereze efecte economice pozitive pe termen lung. De asemenea, este necesară menţinerea cotei unice de impozitare, în paralel cu modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020, dar şi dezvoltarea infrastructurii şi a pieţelor de capital’, a afirmat Sorin Mândruţescu.

Potrivit acestuia, România trebuie să-şi dezvolte capacitatea de negociere şi să pregătească argumente solide pentru a-şi susţine eficient poziţia în dialogul cu Uniunea Europeană.

‘Avem nevoie de un sistem instituţional coerent pentru absorbţia fondurilor europene, care să includă structura Programelor Operaţionale, responsabilitatea şi coordonarea, dar şi sistemele de control. Sperăm că raportul pe care l-an întocmit va fi acceptat de către autorităţi ca un element de referinţă în procesul de elaborare a politicilor publice’, a mai spus preşedintele AmCham România.

În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, raportul precizează că eforturile României de a moderniza legislaţia penală pentru eradicarea corupţiei trebuie sprijinite în continuare, prin acţiuni mai eficiente de aplicare a legii.

Referitor la regimul fiscal, AmCham România recomandă menţinerea cotei unice de impozitare, eliminarea tuturor impozitelor şi taxelor care denaturează acest sistem, dar şi reducerea parafiscalităţii.

‘În sectorul pieţelor de capital, pledăm pentru proiectarea unei strategii pe termen mediu-lung pentru piaţa de capital românească, prin înfiinţarea unui birou în subordinea directă a premierului, birou care ar urma să fie condus de un bancher de investiţii senior, în paralel cu accelerarea listării la bursă a companiilor de stat, ca parte a procesului de privatizare’, a precizat Sorin Mândruţescu.

AmCham România reprezintă 300 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde de dolari SUA şi aproximativ 200.000 de locuri de muncă create.
SURSA: Agerpes