Mircea Preda si Stefan Tolgay sunt la prima vedere, doi timisoreni ca oricare altii, numai ca cei doi au preferat, in urma cu zece ani, in locul muncii in fabricile de stat, inca de atunci fara prea multe perspective (vezi Solventul din Timisoara), sa inceapa o afacere. Si astfel bazandu-se pe o suta de mii de lei si un garaj, au facut o firma care in zece ani de zile a devenit una dintre cele mai puternice companii private din domeniul productiei de materiale termoizolante din Romania.
„Aveam o suta de mii de lei si un garaj. Impreuna cu Stefan am pornit intr-o afacere despre care cei mai multi ne spuneau ca nu va reusi”, spune Mircea Preda, director Amapur. Dificultatile de inceput au fost depasite de cei doi, iar dupa numai patru ani aveau sa inaugureze propria lor fabrica. In mod normal, de acum drumul trebuia sa fie mai usor. Dar nu a fost intotdeauna asa. „Cele mai multe dificultati le-am avut dupa 1996. Birocratie, fiscalitate si as putea sa va mai insir. Masuri vizavi de acesti factori nu s-au prea luat nici de catre actuala guvernare, probabil pentru a nu fi „destabilizati”, cat mai merge, pentru ca in cele din urma va trebui sa facem si noi parte din Europa”, declara Mircea Preda.
In ceea ce priveste piata europeana, Amapur este deja o marca relativ cunoscuta in Uniunea Europeana. Produsele realizate de firma timisoreana: panouri si cochilii termoizolante, izolatii termo-hidrofuge, pardoseli din elastiomeri poliuretanici si, premiera anului 2001, camere frigorifice modulare, respecta standardele de calitate inca din 1999. Din acest an firma a intrat in programul „Fabricat in Romania” si incearca sa asocieze (pentru toti clientii) prestigiului si numelui firmei si eticheta „Made in Romania”. „Cei mai sceptici si neincrezatori in produsele cu eticheta „Fabricat in Romania” sunt, din pacate, romanii. Trebuie, pana la urma, sa intelegem cu totii ca daca noi nu avem incredere in noi… cine sa aiba?”, mai spune Mircea Preda.
Ambitiosi cum le este firea, timisorenii de la Amapur promit ca nu se opresc aici. Pentru viitorul apropiat pregatesc darea in functiune a unei investitii ce va aduce diversificarea gamei de produse, in valoare de peste sase miliarde lei, si dezvoltarea liniei de fabricatie a camerelor frigorifice modulare. Aceste produse sunt noi pe piata romaneasca, fiind inregistrate la OSIM.     

Profil de firma AMAPUR Timisoara
Scurt istoric: Firma a fost infiintata in 1991 de catre Mircea Preda si Stefan Tolgyi, cu un capital de 100.000 lei, intr-un garaj. Astazi, AMA are un patrimoniu de circa 10 miliarde lei, iar sediul se intinde pe o suprafata de peste 5.000 mp.
Obiect de activitate: Amapur Timisoara este o firma cu capital privat integral romanesc, specializata in productia de materiale termoizolante din poliuretan rigid, termo-hidroizolatii aplicate prin spritare si pardoseli din elastomeri poliuretanici. Incepand cu 1999, domeniul de activitate a societatii s-a extins, cuprinzand si productia de geam termopan si tamplarie de PVC, iar in acest an a inceput productia de camere frigorifice modulare Amapur.
Numar salariati: la 1.09.2001 – 83
Structura actionariatului: ing. Mircea Preda si ing. Stefan Tolgyi sunt principalii actionari ai firmei, fiecare cu cate 50% din partile sociale ale societatii.
Proiecte de viitor: Pentru anul 2002, AMA pregateste darea in functiune a unei investitii de peste sase miliarde lei pentru diversificarea gamei de produse in domeniul panourilor termoizolante.

Principalele date financiare ale firmei
Indicator    2000    2001
(mil. lei)        (6 luni)
Cifra de afaceri    10.560    10.550
Profit net    110.000    70
Active imobilizate    9.958    9.860
Active circulante    4.950    400
Sursa: AMAPUR