Avertizare meteo ANM de averse torenţiale, vijelii şi chiar grindină, pentru o mare parte din ţară.

Semnal de alarmă de la ANM! Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și vijelii

Miercuri, 6 iulie, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis un Cod Galben şi un Cod Portocaliu.

Sursă: ANM

Codul Galben este valabil de miercuri, 6 iulie, ora 10:30, până joi, 7 iulie, ora 12:00.

În intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp, se arată în avertizarea meteo postată pe site-ul ANM.

Codul Portocaliu ete valabil de miercuri, 6 iulie, ora 12:00, până joi, 7 iulie, ora 12:00.

În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp, potrivit ANM.

Cod Galben de temperaturi ridicate, valabil pentru ziua de miercuri

Pe de altă parte, estul ţării este vizat, miercuri, 6 iulie, de un Cod Galben de val de căldură și disconfort termic ridicat.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius.

Sursă: ANM

Elena Mateescu, directorul general al ANM: Va ploua în câteva ore cât pentru o lună

Despre ploile torenţiale aşteptate în următoarele ore în România a vorbit şi Elena Mateescu, directorul general al ANM, la Antena 3. Ea a avertizat că ne-am putea confrunta şi cu inundaţii în anumite regiuni.

„Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.

Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună”, a spus directorul ANM.