Italia se pregătește să le permite oamenilor să circule liber în țară începând de miercuri și chiar să deschidă granițele pentru statele din Spațiul Schengen și Marea Britanie, fără să mai impună 14 zile de carantină.

Totuși, regiunile italiene mai puțin afectate de epidemie au primit cu rezerve această măsură.

Din cele 593 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, 380 sunt numai în regiunea Lombardia, 70 de pacienți au murit într-o singură zi și pentru prima dată de la 6 martie bolnavii internați în Secțiile de Terapie Intensivă coboară sub 500.

Referitor la deschiderea granițelor între regiuni, guvernatorul din Lombardia, Attilio Fontana, este convins că de la 3 iunie cetățenii din regiunea sa, unde s-a ajuns la peste 88.000 de cazuri de COVID-19, vor fi liberi să circule în toată Italia.

Pașapoartele sanitare, respinse

După ce guvernatorii din  Insulele Sardinia și Sicilia anunțaseră că vor solicita tuturor celor care ajung în regiunile lor pașapoarte sanitare care să ateste că turistul a fost testat negativ pentru noul coronavirus, ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins această propunere ca fiind o măsură neconstituțională.

Și autoritățile locale din regiunea Campania, în care se află Napoli și Salerno, au rețineri față de cetățenii care ar putea veni din nordul Italiei și solicită în cazul lor izolarea pentru două săptămâni.

Însă, în condințiile în care Guvernul de la Roma intenționează ca de la 3 iunie să deschidă granițele fără obligația de a sta în carantină pentru toți cei care vin din Zona Schengen și Marea Britianie, implicit, nu este posibil ca turiștilor să li se permită să circule liber oriunde în Peninsulă, iar italienilor să li se impună izolarea pentru 14 zile.