Guvernul din Olanda și-a arătat speranța că va fi în măsură să relaxeze restricţiile anti-COVID, cu o posibilă ridicare a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Momentul ales ar fi 28 aprilie dacă situaţia o permite, a declarat marţi premierul Mark Rutte, relatează AFP.

Măsurile actuale, care includ închiderea barurilor, cafenelelor şi restaurantelor, au fost prelungite la sfârşitul lui martie până la 20 aprilie, făcându-i pe oameni să spere la o relaxare după această dată. Numărul contaminărilor, care pune spitalele sub presiune, nu permite totuşi să se ia în calcul acest scenariu pentru săptămâna viitoare, a explicat Mark Rutte în această conferinţă de presă.

Decizie importantă de relaxare a măsurilor

Guvernul va reexamina situaţia şi va decide pe 20 aprilie dacă cifrele permit o relaxare a măsurilor începând de la 28 aprilie, care va include o ridicare a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte şi o deschidere a teraselor.

“Vom decide săptămâna viitoare dacă este posibil, şi dacă nu se va putea face, nu o vom face”, a spus Rutte, adăugând că o astfel de decizie trebuie să fie “responsabilă”. De la începutul crizei sanitare de anul trecut, Ţările de Jos, care au puţin peste 17 milioane de locuitori, au înregistrat peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus şi 16.822 de decese asociate maladiei.

Experiment inedit în Olanda

Olandezii încearcă diverse experimente pentru renunțarea treptată la restricțiile din pandemie. Un parc de distracții a fost deschis pentru o singură zi, iar 2.000 de oameni au putut intra doar după ce au făcut un test COVID. Parcul de distracții din Olanda și-a deschis porțile după un an. 2.000 de adulți și copii de peste 12 ani au comandat online bilet de intrare în parc și au rezervat un test pentru depistarea Covid în unul dintre cele câteva centre participante la proiect.

Testele au fost făcute cu cel mult 40 de ore înainte. Vizitatorii au arătat rezultatele primite pe o aplicație pe telefonul mobil, împreună cu actul de identitate. Experimentul le va arata autorităților la ce se pot aștepta, dacă decid să deschidă parcul de distracții zilnic.