Semnal de alarmă la nivel mondial din partea cercetătorilor britanici. Aceștia anunță că au descoperit o nouă mutație a bolii COVID care ar putea fi imună la vaccinul de până acum. Mai exact, este vorba despre una dintre cele mai evoluate şi contagioase tulpini ale virusului. Potrivit Daily Mail, noua variantă a apărut în Botswana şi are peste 30 de mutaţii.

De menționat este faptul că până în momentul de față au fost confirmate deja 10 cazuri de infectare cu noua tulpină, denumită B.1.1.529, dar care ar putea fi redenumită „Nu”.

În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă, subliniind faptul că infecţiile cu noua variantă sunt înregistrate pe teritoriul a trei state. Mai exact, aceștia sugerează că varianta este una care se răspândeşte rapid, scrie sursa citată.

În ceea ce privește noua variantă extrem de contagioasă, specialiștii spun că tulpină are 32 de mutaţii, iar multe dintre ele sunt rezistente la vaccin şi mult mai transmisibile.

Noua variantă ar putea fi rezistentă la vaccin

Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, trage și el un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acestuia,cel mai probabil varianta a apărut ca urmare a contactului dintre virusului SARS-CoV-2 şi o altă infecţie persistentă, posibil SIDA nediagnosticat.

El a mai subliniat și faptul că pacienții care un sistem imunitar slăbit pot avea infecţii care persistă timp de mai multe luni, deoarece organismul nu se poate lupta cu virusul. Acest lucru permite dobândirea unor noi mutaţii care îi permit să ocolească apărările organismului.

De menționat este faptul că varianta din Botswana poartă mutaţii K417N şi E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are şi N440K, găsit pe Delta, şi S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor.

Totodată, varianta are, de asemenea, mutaţiile P681H şi N679K care sunt „rar întâlnite împreună” şi ar putea să o facă şi mai rezistentă la vaccin.

Virusologul Tulio de Oliveira a anunța la rândul său miercuri că noua variantă a fost descoperită în Africa de Sud, chiar cea mai afectată ţară africană de pandemie şi care se confruntă cu o nouă intensificare a epidemiei covid-19, relatează AFP.

”Am descoperit, din nefericire, o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a anunţat într-o conferinţă de presă vurusologul Tulio de Oliveira.