Potrivit unor surse apropiate negocierilor, până la termenul limită, care a expirat săptămâna trecută, doar compania Trafigura a depus documentele menţionate în anunţul de vânzare postat pe site-ul instituţiei cu privire la oferta de vânzare de concentrat de cupru prin metode combinate, care constă în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe baza de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate.
Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi din lume, anul trecut grupul raportând o cifră de afaceri de 120 de miliarde de dolari (peste 90 miliarde de euro). Spre comparaţie, cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de 5,89 miliarde de euro.

Astfel, Trafigura este o companie de 15 ori mai mare decât OMV Petrom, având 81 de sedii în 56 de ţări, numărul de angajaţi fiind de 8.445 de persoane.
Presa din România a scris despre Trafigura că aceasta este prezentă în ţara noastră din 1997 prin societatea Romrecycling, specializată în colectarea, prelucrarea şi procesarea deşeurilor.

Ce se scoate la vânzare?

Conform anunţului de vânzare, despre care Capital.ro a scris la începutul acestei luni, Ministerul Economiei vrea să vândă o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de Cupru, tocmai în perioada în care preţul cuprului a scăzut semnificativ faţă de începutul anului (de la peste 8.000 de dolari la mai puţin de 6.900 de dolari pe tonă), şi în plin proces de privatizare.

În primă fază, vânzătorul solicită un avans de 40 milioane de euro, care să fie plătibil într-o singură tranşă, dar nu mai târziu de 1 decembrie 2013. În contul avansului, cumpărătorul va primi o cantitate maximă de concentrat de cupru de 45.360 de tone, “ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare”, se menţionează în anunţ.

Mai mult, cumpărătorul va primi această cantitate de 45.360 tone de concentrat de cupru în contul avansului pe o perioadă de şapte ani. În primul an nu se va face nici o livrare, în anul 2 şi 3 se vor livra cantităţi în valoare de 4 mil. euro, iar din anul 4 şi până în anul 7, livrările anuale se vor ridica la 8 milioane de euro.  Trebuie menţionat faptul că dintr-o tonă de concentrat de cupru se poate obţine aproape 200 kilograme de cupru, conform specialiştilor consultaţi de Capital.

Astfel că, la o cantitate de 45.360 de tone de concentrat, cât se va livra în contul avansului, cumpărătorul va putea obţine sub 10.000 tone de cupru, având în vedere că rata medie de recuperare la noi în ţară este de circa 20%. La toată cantitatea de concentrat de cupru – 331.890 tone, s-ar putea obţine circa 65.000 tone de cupru. La preţul actual de 6.900 de dolari, valoarea concentratului scos la vânzare se ridică la circa 450 milioane de dolari, conform calculelor Capital.

Legături mai vechi cu Cupru Min

Ziarul Financiar scria în urmă cu o lună de zile că, în prezent, Cupru Min produce concentrate care conţin echivalentul a 5.000 de tone de cupru pur pe care le vinde în principal către traderul Ronefer, deţinut de Maria Gherghe, denumită “Doamna de Fier”. Ronefer vinde mai departe concentratele inclusiv către Trafigura, traderul interesat de preluarea activităţii Cupru Min. În prezent Cupru Min lucrează cu o singură linie de producţie din patru şi prin investiţii capacitatea ar putea fi extinsă la circa 20.000 de tone pe an.

Într-un interviu acordat anul trecut presei, Maria Gherghe a recunoscut faptul că nu i-ar ajunge banii să cumpere producţia de la producătorul de cupru nici pe jumătate de lună însă marii traderi îi oferă condiţii pentru a putea să plătească în avans concentratele de cupru pe care le cumpără de la Cupru Min. Maria Gherghe a precizat că vinde o parte din producţie inclusiv către Trafigura.