SUA, în alertă! Statul Islamic din Afganistan va avea capacitatea să-i atace pe americani?

Un subsecretar pentru politica de apărare, Colin Kahl, a declarat că rezultatul estimărilor nu este clar în momentul de față și mai trebuie evaluat dacă talibanii, care sunt inamici ai Statului Islamic, sunt capabili să combată cu succes această grupare, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

De asemenea, reprezentantul Pentagonului este de părere că se impune realizarea unei analize suplimentare pentru a vedea dacă talibanii pot combate noua grupare ISIS, care a provocat mai multe atentate în ultimele luni.

„Evaluarea noastră arată că talibanii și ISIS-K sunt dușmani de moarte. Așa că talibanii sunt foarte motivați să meargă după ISIS-K. Urmează să fie determinată capacitatea lor de a face acest lucru.

Comunitatea de informaţii evaluează în prezent dacă atât ISIS-K cât şi Al Qaida au intenţia de a conduce operaţiuni externe, inclusiv împotriva SUA, dar niciuna dintre ele nu are la ora actuală capabilitatea de a o face. Am putea vedea ISIS-K obţinând această capabilitate într-un termen undeva între 6 şi 12 luni”, a declarat Colin Kahl, conform sursei menționate.

SUA vor continua să fie vigilente împotriva amenințărilor provenite din Afganistan

De asemenea, Kahl a explicat că scopul este de a perturba aceste grupuri, astfel încât Statul Islamic și Al-Qaida să nu devină capabile să lovească SUA. „Trebuie să fim vigilenți pentru a perturba asta”, a spus acesta.

Totuși, oficialii americani avertizează în mod privat că identificarea unor grupuri precum Al-Qaida și Statul Islamic este extrem de dificilă fără trupe în țară. Drone capabile să lovească țintele sunt transportate cu avionul din Golf.

Subsecretarul pentru politica de apărare a spus că SUA nu a avut încă niciun acord cu țările vecine cu Afganistanul pentru a găzdui trupe pentru eforturile de combatere a terorismului.

Gruparea ISIS-Khorasan, considerată mai radicală decât talibanii care au preluat puterea în Afganistan din 15 august

Amintim că Joe Biden a spus că SUA vor continua să fie vigilente împotriva amenințărilor provenite din Afganistan, prin desfășurarea de operațiuni în țară care ar identifica amenințările din partea unor grupuri, precum al-Qaida și Statul Islamic.

Gruparea ISIS-Khorasan, cunoscută și ca Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K), este considerată mai radicală decât talibanii care au preluat puterea în Afganistan din 15 august, cu care se află în conflict. ISIS-K este formată din foști talibani refugiați în provincia Khorasan.