Românii care se fac magistrați la finalul carierei vor primi pensie specială, indiferent de vârstă

În curând, mai multe categorii profesionale ar urma să primească o pensie de serviciu, care ar reprezenta 80% din salariul brut, plus sporuri, printr-o prevedere din noua lege privind statutul judecătorilor și procurorilor din România. Această prevedere este dezbătută, în prezent, în Parlamentul de la București.

„Există multe surprize neplăcute în legile Justiției, dar una dintre ele mi se pare de-a dreptul sfidătoare: pensii speciale pentru avocați și juriști. Ai făcut Dreptul, nu contează unde, ai profesat ca avocat sau jurist 25 de ani, nu contează unde, dacă iei examenul și intri în magistratură, gata, pensie de serviciu: 80% din salariul brut + sporuri. Cu cât e vechimea mai mare, cu atât crește pensia.

Prevederea, într-o formă diferită, există și în legea în vigoare, așa-numita ”vechime asimilată”. Trebuia corectată de mult, și nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, acum și ”personalul de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat” primește pensie specială, cu condiția să fie judecători, procurori sau pe la Curtea de Conturi când ies la pensie.

Dacă tot s-au apucat, eu zic să schimbe și Constituția, să scrie negru pe alb că în România retroactivează legea penală mai favorabilă și examenul de intrare în magistratură”, a explicat senatorul Cosmin Poteraș.

Senatorul Cosmin Poteraș nu este de acord cu această prevedere: E nevoie însă de regândirea condițiilor de acordare și a cuantumului

Chiar dacă poartă un respect deosebit pentru magistrații de carieră care își fac meseria, Cosmin Poteraș nu este de acord ca oamenii care au un an de magistratură să obțină o pensie specială.

„Înțeleg, chiar dacă nu aprob, rațiunile pe care se bazează acordarea pensiilor de serviciu. E nevoie însă de regândirea condițiilor de acordare și a cuantumului. Ne înțeleg de ce o persoană care ia un examen de intrare în magistratură și devine magistrat, după un an sau o lună are aceleași beneficii ca una care a fost magistrat 25 de ani.

Am depus un amendament în Comisia Specială pentru Legile Justiției; vedem ce se va întâmpla.

LE: Mi-a fost semnalat faptul că personalul de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat este inclus și în legea aflată în vigoare. Am verificat încă o dată și așa este, am greșit. Rămâne totuși ca element de noutate: „indiferent de vârstă”.

Relevant este faptul că fiind un proiect nou de lege, vechimea asimilată trebuia eliminată. Păstrarea ei perpetuează o inechitate în sistemul de Justiție”, a scris senatorul REPER pe pagina sa de Facebook.