Suzana Vasilescu este fondatoarea Galeriei SUPRAINFINIT din București, de pe Strada Mântuleasa, nr. 22. Alături de Ioana Chifu, arhitectă și cofondatoarea biroului de arhitectură Muro Muro Studio, a fost prezentă joi, 5 iunie, în cadrul podcastului „Picătura de business”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital Sorin Andreiana.
Ediția în întregime poate fi vizionată pe pagina de YouTube „HAI România”. Suzana și Ioana au vorbit despre „Human Scale”, proiectul ce reprezintă în 2025 Bienala de Arhitectură de la Veneția. Expoziția s-a deschis în luna mai și se desfășoară până în noiembrie.
O operă de artă cumpărată în rate
Suzana Vasilescu a explicat cum un pasionat poate să achiziționeze o operă de artă și în rate.
„Este un ajutor pe care îl oferim colecționarilor, în special celor tineri. Mai ales că e foarte greu să obții credit pentru artă. În țara noastră, arta nu este văzută ca un colateral pentru bancă, în comparație cu alte țări. În Elveția, de exemplu, poți să garantezi cu colecția ta pentru un împrumut mai consistent.
În România, chiar dacă ai un tabloul de Grigorescu, nu poți să-l garantezi”, spune antreprenoarea.
Ea spune că o cauză a unei astfel de situații se datorează și unui proces nu foarte evoluat pe partea de educație în artă și creativitate.
„Pentru 2025, bugetul Ministerului Culturii este de doar 0,07% din PIB. Nu aș zice că statul face ceva pentru cultură. Dacă nu ar fi companiile private, nu s-ar face mare lucru. Chiar pentru Bienala din 2025, de exemplu, mai mult de 50% din bugetul proiectului a venit din partea unor companii private”, completează Suzana Vasilescu.
Galeristul și arhitectul
De asemenea, Suzana Vasilescu spune că un rol important îl joacă și galeriștii, oamenii din industrie cu experiență. Nu puțini sunt cei oferă și consultanță.
„Acesta e jobul nostru, practic. Acesta e jobul unui galerist, să ghideze omul care vrea să achiziționeze artă. Vin persoane către noi și ne roagă să-i ajutăm în diverse scenarii, să-și decoreze casa sau biroul, de exemplu, ne prezintă ce doresc, ce intenții au cu locul respectiv, ce se mai află acolo să avem grijă să existe o armonie”, explică ea.
De armonie vorbește și Ioana Chifu, cofondatoare a biroului de arhitectură Muro Muro Studio. Ea a detaliat procesul de realizare al unui proiect de arhitectură.
„Primul pas este să stabilim dacă avem un numitor comun, totuși”, subliniază Ioana. „Pentru că oamenii, când vine vorba de spații rezidențiale, sunt destul de hotărâți cu ce vor. Internetul le oferă o resursă infinită de referințe și atunci își construiesc propriul lor stil”, mai spune arhitecta.
„Vin cu o serie de referințe către tine și atunci e o primă întâlnire în care trebuie să gestionăm destul de rapid dacă ne aliniem cumva viziunile. Trebuie să ținem cont de foarte multe lucruri atunci când construiești o casă, când o amenajezi și așa mai departe.
Dacă e o luptă în care trebuie să ne convingem reciproc că ideile fiecăruia sunt mai bune decât ale celuilalt e deja un drum pierdut”, adaugă apoi Ioana Chifu.
Despre bani și arhitectură
Pentru locuințe și proiecte rezidențiale, proiectul arhitectural este cuprins între 3% și 10%, conform femeii de afaceri.
„Procentele cresc, dar nu foarte mult, când vorbim despre proiecte de interior. Pentru că suprafețele sunt mai mici, bugetele sunt mai mici și atunci să zicem că poți să ajungi până la 20%. Totul depinde de bugetul investit și de suprafață, dar mai ales de provocările fiecărui proiect în spate”, menționează Ioana Chifu în cadrul podcastului „Picătura de business”.
Sunt clădiri vechi unde e necesar un volum anume de muncă și unde sunt necesare materiale speciale și există și proiecte în spații noi destul de pregătite pentru operare. „Și atunci lucrurile sunt foarte flexibile și fluide”, punctează arhitecta.