Acordul cu principalii creditori ai Oltchim este deja o certitudine. Acesta vizează asigurarea finanțării pentru reluarea activității combinatului, restructurarea și pregătirea pentru o nouă privatizare, a declarat Daniel Chițoiu, ministrul economiei, într-un interviu pentru hotnews.ro. Potrivit acestuia, restructurarea presupune inclusiv externalizarea unor activități și servicii conexe din cadrul combinatului. Până una alta, trebuie reluată activitatea Oltchim. Altfel, a subliniat oficialul, combinatul nu va mai putea fi repornit decât peste un an și jumătate. Recent, Guvernul a aprobat un memorandum privind semnarea unui acord cu băncile creditoare și managementul companiei, ceea ce presupune ca activitatea combinatului să ajungă la o capacitate de 65% până la mijlocul lunii decembrie. După ce privatizarea Oltchim a eșuat, în luna septembrie, s-au căutat tot felul de soluții pentru redresarea societății. Teoretic, autoritățile române ar trebui să prezinte Comisiei Europene planul de restructurare pentru obținerea unui aviz favorabil privind acordarea unui ajutor de 20 de milioane de euro.

Conform aceleiași surse, ideea insolvenței combinatului „iese din discuție“, atâta timp cât există un acord cu principalii creditori. Mai mult, Chițoiu a spus că băncile vor să fie angajată în restructurare o firmă de renume internațional, care să aprobe planul propus de managementul  Oltchim. Cu mențiunea că, în urmă cu două-trei luni, principalii creditori au propus compania Alvarez & Marsal.

Oltchim trebuie „decăpușat“

Pe de altă parte, primul-ministru Victor Ponta a declarat, zilele trecute, la un post de televiziune, că „supravieţuirea“  Oltchim depinde de „decăpuşarea“ acestuia de unele firme, dar şi de revenirea în România a unui investitor strategic. „Poate să funcţioneze în acest moment ­redeschizându-se treptat o parte din secţii, asigurându-se capitalul de lucru. Însă, singura şansă de supravieţuire pe termen mediu şi lung, de salvare a locurilor de muncă, inclusiv Arpechimul şi ceea ce este în jurul Oltchimului, este legată de două condiţii: decăpuşarea de unele societăţii şi un investitor strategic care are banii şi experienţa necesară pentru a asigura funcţionarea Oltchim pe termen mediu şi lung“, a spus Ponta. În cifre, Oltchim a înregistrat pierderi de 308,5 milioane de lei pe primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu peste 128,73 milioane de lei (71%) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Iar estimările sunt la fel de sumbre.

694 milioane de lei, cifra de afaceri a combinatului, în primele 9 luni, din 2012, aproape la jumătate față de perioada similară din 2011