Guvernul  studiază posibilitatea să reglementeze închiderea supermarketurilor în weekend

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, vineri, despre închiderea supermarketurilor în weekend. Ciolacu a anunțat că a dat în lucru echipei sale să studieze această posibilitate. Premierul a mai spus că nu este un mare fan al acestei măsuri şi că aşteaptă expertiza specialiştilor pe acest subiect.

”Am dat în lucru echipei. (..) Vă spun că nu sunt un mare fan, la modul, toată lumea să îşi facă aprovizionarea, să se închidă totul după sâmbătă, la prânz. Nu cred că pot obliga pe cineva când să îşi facă cumpărăturile, chiar dacă am ajuns vremelnic premier (..) Avem şi noi limitele noastre”, a precizat premierul.

”Haideţi să aşteptăm expertiza, dacă se poate face acest lucru şi dacă putem acoperi această situaţie”, a mai spus el.

Micii comercianți au cerut închiderea marilor magazine

Inițiativa a fost lansată de către micii comercianți. Aceștia au semnalat că vânzările lor înregistrează scăderi de până la 30%-40% în acele zile.

Aceasta este rațiunea din spatele propunerii lor. Ei solicită ca marile magazine, care au o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, să fie închise sâmbăta și duminica, conform practicii din alte țări.

Este încă neclar care va fi poziția Guvernului în legătură cu această propunere. În urma discuțiilor, Executivul ar putea elabora un plan de acțiuni pentru a susține micii comercianți.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Prețul pentru alimentele în prag de expirare va fi redus

Amintim că în curând, restaurantele, cantinele și magazinele vor fi impuse să diminueze prețurile produselor alimentare apropiate de data expirării. În plus, acestea vor fi obligate să doneze sau să transforme alimentele nevândute în compost sau hrană pentru animale.

Cu toate acestea, aceste măsuri nu se aplică persoanelor fizice, care, în realitate, generează o cantitate mai mare de risipă în comparație cu magazinele și restaurantele.

Noul regulament impune proprietarilor de restaurante, cafenele și supermarketuri să pună în vânzare produsele apropiate de data expirării la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost sau hrană pentru animale.

Unele magazine și cafenele au început deja să se adapteze, oferind reduceri de până la 90% pentru anumite produse. Lanțurile de supermarketuri din România au implementat deja strategii pentru reducerea risipei alimentare.

De exemplu, o bucată de slănină afumată este disponibilă la prețul de 8 lei, cu o reducere de 50%, având data expirării stabilită pentru 20 martie.