Sistemul bancar din Bahrein este, de departe, cel mai mare din regiune (ca pondere în PIB).  Agenția de rating financiar Moody’s a retrogradat ratingul Bahrein-ului la A3 întrucât sectorul fiscal al țării s-ar putea deteriora din cauza manifestațiilor. Presa internațională scrie că Bahrein ar putea realiza un scenariu similar cu cel al Islandei, care a stârnit îngrijorare din cauza căderii sistemului bancar.
Singura diferență ar fi că băncile din Bahrein nu dau semne că ar fi fragile și, în plus, țara are un vecin bogat care ar putea să manifeste sprijin în cazul în care sistemul financiar ar da semnale de vulnerabilitate.
Opozantul şiit aflat în exil, Hassan Machaimaa, judecat în contumacie pentru terorism, a anunţat că se va întoarce marţi în Bahrein, într-un moment în care revoltele populare din ţară iau amploare, relatează AFP.

‘Am decis să mă întorc în ţara mea. Voi ajunge pe aeroportul din Manama marţi, în jurul orei locale 19:00’, a declarat Machaimaa prin telefon de la Londra, unde se află încă din iunie pentru un tratament medical.

‘Având în vedere situaţia actuală, nu aş mai avea cum să stau departe de ţara mea’, a adăugat acesta, afirmând că nu are ‘nici o garanţie că nu va fi arestat odată ce va ateriza la Manama’.

Machaimaa, secretar general al Mişcării pentru libertate şi democraţie (MLD), este judecat în contumacie împreună cu alte 25 de persoane bănuite de terorism.

Te-ar putea interesa și: