Cifrele anunţate de FMI au provocat o reacţie aprinsă a oficialilor europeni, care susţin că analiza este falsă, conform publicaţiei britanice ‘ Financial Times’ (FT). Acesta citează declaraţiile a doi oficiali care afirmă că cifra de 200 miliarde de euro reprezintă estimarea impactului variaţiei valorii obligaţiunilor suverane în urma condiţiilor pieţei.

FMI va publica analiza privind deficitul de capital cu care se confruntă băncile europene în Raportul de stabilitate financiară globală. ‘ Financial Times’ avertizează că cifra de 200 miliarde euro ar putea fi modificată.

‘Viziunea FMI este negativă’, a declarat pentru FT ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, adăugând că este greşit să se ia în considerare doar pierderile potenţiale, fără a se ţine cont de obligaţiunile germane pe care le deţin, şi a căror valoarea a crescut.

Şeful FMI, Christine Lagarde, a cerut recent autorităţilor europene acţiuni urgente, inclusiv forţarea băncilor europene în vederea majorării capitalului din fonduri private sau, dacă va fi nevoie, din fonduri publice, pentru a preveni reintrarea economiei mondiale în recesiune.

Mai mulţi oficiali europeni au criticat-o duminică pe Christine Lagarde, acuzând-o pe şefa Fondului Monetar Internaţional că a făcut un atac ‘confuz’ şi ‘prost direcţionat’ la adresa situaţiei financiare a băncilor europene.

Lagarde, fostul ministru francez de Finanţe care l-a înlocuit pe Dominique Strauss-Kahn în fruntea instituţiei financiare cu sediul la Washington în iulie, s-a folosit de intervenţia sa în cadrul unei conferinţe anuale a bancherilor centrali din Jackson Hole (Wyoming, SUA) pentru a face apel la o recapitalizare ‘urgentă’ a celor mai slabi creditori europeni, explicând că sprijinirea sistemului bancar este vitală pentru contrarea ‘lanţurilor de contagiune’ de-a lungul regiunii.

Dar oficialii europeni au replicat spunând că din comentariile sale reiese că dna Lagarde nu a înţeles motivul pentru care băncile se află în dificultate la momentul actual. ‘Problema-cheie o reprezintă finanţarea’, a subliniat un experimentat bancher. ‘Băncile din anumite ţări întâmpină dificultăţi în a-şi asigura lichidităţi, iar această presiune va creşte. A vorbi despre capital este un mesaj confuz. Toată lumea este destul de îngrijorată’, a adăugat el.

Oficialii, neliniştiţi că declaraţiile dnei Lagarde îi vor speria şi mai tare pe investitorii bancari, au spus că intenţionează să-i ceară şefei FMI să îşi clarifice declaraţiile.
SURSA: Agerpres