Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, declara la jumătatea lunii iunie că o misiune FMI ar urma să vină în România la mijlocul acestei luni. 

"Misiunea FMI vine pe 15 iulie. Mâine (16 iunie n.r.) vine Comisia Europeană. Acum vin separat. Mai întâi Comisa Europeană, până la finalul lunii, iar din 15 iulie vine Fondul Monetar Internaţional. Dar este foarte important pentru că acea misiune depinde de aceasta a Comisiei Europene", a precizat Ministrul Finanţelor pe 15 iunie. 

O lună mai târziu, în data de 17 iulie, şeful de la Finanţe a reiterat că acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană rămâne în picioare până în septembrie, iar România trebuie să profite de perioada rămasă pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaţionali. 

"Acordul cu organismele financiare internaţionale nu se rupe, el rămâne aşa cum este până în septembrie şi acest lucru a fost menţionat şi la Comisia Europeană în această săptămână. România trebuie să profite de perioada rămasă până în septembrie pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaţionali şi a făcut acest lucru. Dau un singur exemplu, care a creat anumite costuri în rândul populaţiei: preţul la gaze. Guvernul României îşi respectă angajamentele. A luat decizia de creştere a preţului la gaze la 1 iulie exact aşa cum era asumat în calendarul asumat în faţa Comisiei Europene", a subliniat Teodorovici. 

În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord, şeful de la Finanţe a menţionat că încă nu s-a discutat, dar ar putea fi analizată "după ce acesta se va finaliza". 

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, declara, într-o conferinţă de presă la finalul ECOFIN ( 13 iulie n.r.), că reprezentanţii CE sunt îngrijoraţi în legătură cu programul privind balanţa de plăţi şi a recomandat autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie pentru a adopta reformele necesare. 

Actualul program de asistenţă financiară UE în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfăşoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv şi nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare şi îmbunătăţirii potenţialului de creştere şi de rezistenţă al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacităţii administrative, reforma administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi a guvernanţei şi restructurarea companiilor de stat.

AGERPRES