Luni seară, S&P a scăzut ratingul suveran pe termen lung şi scurt al Italiei de la ‘A+/A-1+’ la ‘A/A-1’, cu perspectivă negativă, din cauza perspectivelor privind fragilitatea creşterii economice şi al nivelului ridicat al datoriei guvernamentale.

În ultimele două luni, acţiunile celor mai mari bănci italiene, prezente şi în România, au scăzut semnificativ la bursa de la Milano, afectate de temerile privind posibilitatea extinderii crizei datoriilor către Italia. Acţiunile celei mai mari bănci italiene, UniCredit, s-au depreciat cu 53% anul acesta, în timp ce al doilea grup bancar italian, Intesa Sanpaolo, a înregistrat un declin de 48% al acţiunilor.

‘La acest nivel, o revizuire în scădere a ratingurilor băncilor italiene este posibilă. Ele au în portofoliu o mulţime de obligaţiuni guvernamentale, care îşi pierd valoarea, slăbind situaţia lor financiară’, a explicat Luca Peviani, director în cadrul companiei P&G SGR, în Roma.

Italia urmează astfel Spaniei, Irlandei, Portugaliei, Ciprului şi Greciei, ţările din zona euro al căror rating a fost retrogradat anul acesta în urma crizei datoriilor din zona euro.

Şeful Asociaţiei bancare italiene, Giuseppe Mussari, a declarat că în ultimele săptămâni S&P a confirmat ratingurile multor bănci din Italia şi ‘nu vede de ce ele ar fi modificate acum’.
SURSA: Agerpres