Fie va exista o schimbare politică majoră în Rusia, fie Vladimir Putin va arunca zarurile și va escalada acest război.

Primul scenariu nu este foarte probabil, al doilea pare mult prea terifiant pentru a fi analizat, subliniază The Grid, analizând dacă acestea pot fi considerate singurele opțiuni rămase în joc.

Apeluri la negocieri

În ciuda câștigurilor recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă, un număr semnificativ de observatori internaționali cere Ucrainei să facă concesii Rusiei, iar susținătorilor internaționali ai Kievului să facă presiuni asupra lui Zelenski pentru a face acest lucru.

Cel mai vocal dintre toți a fost magnatul tehnologiei, Elon Musk. El a postat pe Twitter un plan de pace în patru puncte, dar propunerea sa a fost denunțată imediat de susținătorii Ucrainei și de Zelenski.

În martie, argumentul pentru ca Ucraina să facă concesii teritoriale a fost că ar fi de preferat asta, în locul ocupației ruse pe scară largă. Acum, teama tot mai mare nu este probabilitatea ca Ucraina să piardă, ci posibilitatea ca ea să câștige și incertitudinea legată de ce ar putea face Putin pentru a preveni acest lucru. După cum spunea Musk, ”un rezultat posibil, deși puțin probabil, al acestui conflict este războiul nuclear”.

Chiar și cei mai convinși susținători ai Ucrainei par alarmați de un astfel de scenariu.

Factorii de decizie din multe capitale occidentale își pun aceleași întrebări. Dar, din câte se observă, în loc să profite de anumite ocazii pentru a renunța la război, liderul rus a ales să escaladeze conflictul, dovadă fiind atacurile recente.

În consecință, războiul va continua, cu o armată rusă incapabilă de a câștiga și cu un președinte rus incapabil să accepte o înfrângere.

NATO ar putea să exercite presiuni asupra lui Zelenski pentru a face concesii

Având în vedere că rezistența Kievului depinde de banii și armele internaționale, decizia cu privire la negocierile cu Moscova poate să nu fie, în cele din urmă, decizia Ucrainei. NATO și SUA ar putea, teoretic, să exercite presiuni asupra lui Zelenski, pentru a face unele concesii.

Deocamdată, chiar și lideri din statele NATO care au continuat să comunice cu Putin și au susținut că lasă deschise canalele diplomatice – Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdogan – spun că punctul de plecare al discuțiilor este acela că Rusia trebuie să abandoneze teritorii.

Din această perspectivă, în joc nu este doar Ucraina, ci principiul potrivit căruia granițele internaționale nu ar trebui schimbate cu forța. „Din perspectiva occidentală, faptul că Rusia poate să câștige teritorii de pe urma unui război de agresiune, în Europa, desfășurat sub amenințările nucleare, nu poate corespunde viitorului securității europene”, spune Olga Oliker, directorul de programe al Crisis Group pentru Europa și Asia.

Lovitură de stat sau armă nucleară?

Dacă, teoretic, nu se mai poate face nimic la masa negocierilor, atunci revin în prim-plan cele două scenarii amintite: o lovitură de stat la Kremlin sau utilizarea armei nucleare de către Rusia.

Deși au existat mai multe voci care s-au opus războiului în cercul de apropiați ai lui Putin, iar înlăturarea de la putere a liderului rus nu a fost exclusă, acesta este genul de scenariu ”Deus ex machina” pe care Ucraina și aliații săi nu ar trebui să se bazeze.

Chiar dacă Putin ar fi înlăturat de la putere, nimeni nu poate garanta că înlocuitorul său ar fi mai îngăduitor. Cei mai îndrăzneți critici ai războiului, din cadrul structurii de putere a Rusiei, nu sunt disidenți liberali, ci personaje ca președintele cecen Ramzan Kadîrov și șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care susțin acum că „operațiunea militară specială” a lui Putin nu a fost suficient de dură.

În ceea ce privește armele nucleare, utilizarea lor rămâne un scenariu tulburător de plauzibil, iar amenințările guvernului rus nu trebuie ignorate. Aceste amenințări au fost făcute, în general, nu la adresa Ucrainei, ci a țărilor occidentale, într-un efort de a le descuraja să mai sprijine Kievul.

Este evident că Putin nu vrea să participe la un conflict militar direct cu NATO, care ar deveni mult mai probabil în cazul unui atac nuclear. Rusia a evitat să atace liniile de aprovizionare care au adus arme occidentale în țară. Și oricât de imprudent ar fi, Putin pare să aibă în continuare linii pe care nu dorește să le treacă.

Cel mai probabil scenariu

Deocamdată, scenariul cel mai probabil nu este nici folosirea armei nucleare, nici o lovitură de stat, ci pur și simplu un război și mai îndelungat.

Cu toate acestea, câteva puncte de cotitură se profilează și oricare dintre acestea ar putea face ca apelurile la negocieri să devină mai puternice. Un astfel de punct de cotitură ar fi dacă forțele ruse vor fi împinse înapoi în zonele pe care le controlau înainte de 24 februarie.