Nu căderea te omoară, ci impactul cu solul. Pe piaţa de capital e puţin diferit: te omoară profunzimea căderii.

Este la mintea cocoşului că o cădere mare implică un timp de redresare ridicat. Mai puternică căderea, mai lungă şi durata revenirii la top. Sunt observaţii pe care copiii de grădiniţă le înţeleg imediat, dar pe care investitorii le ignoră şi apelează la minuni. Pieţele externe au o istorie care lipseşte cu desăvârşire din piaţa locală. Aceasta nu elimină însă dependenţa economiei şi a pieţelor financiare de cele din exterior. Şi toată lumea a simţit impactul şi virulenţa acestei dependenţe. În acest moment, există convingerea că răul e în spate, iar viitorul, luminos. Există numai două alternative: prima, ca scenariul pozitiv să fie realitate, a doua, să fie amăgire. Înclin puternic către a doua şi analizez istoria acolo unde există: piaţa americană.

O piaţă bear apare când cotaţiile se retrag cu mai mult de 20%, măsurat de la top. Pentru a filtra şi a pune actuala criză şi piaţa bear în contextul general, tabelul prezintă date despre cele patru pieţe bear istorice care au dus la sub -40% indicele Dow Jones 30: 1929-1932, 1937-1938, 1973-1974, 2007-2009. Analizăm primele trei căderi şi tragem concluzii simple despre cea actuală.

Observăm încă o dată că orice piaţă bear este foarte virulentă: scădere foarte mare pe o durată extrem de scurtă. Câştigurile obtinuţe în pieţele bull anterioare dispar imediat. O altă observaţie este relaţia directă dintre magnitudinea scăderii şi durata revenirii. Există încă mulţi amatori (inclusiv centre de decizie) care văd o revenire rapidă, în „V”. Statistica spune altceva: nu te aştepta la recuperări rapide. Privind relatia dintre cele două, sare în ochi cifra 7. Pentru actuala criză, ajungem la un obiectiv de 10,5 ani, adică 2019. Chiar dacă mai lăsăm de la noi câţiva ani, situaţia nu arată promiţător pentru investitori.

Lectii: (1) statistica funcţioneaza mai bine decât speranţa, (2) nu trebuie să reinventezi roata dacă există deja, (3) o investiţie pe termen lung în fonduri specializate poate deveni o pierdere din cauza inflaţiei, (4) investiţi în asset classes care cresc în piaţa bear (şi uitaţi de short), (5) contruieşte o strategie şi nu lăsa copiii să aibă grijă de bani, ei nu cunosc încă istoria. Dar cine are nevoie de lecţii? Bani să pice. Deşi e secetă şi acolo.

222-55018-capital_28.jpg