"Vrem să facem mai multe proiecte în paralel. Suntem în România pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi şi faptul că în câţiva ani piaţa energiei va fi complet liberalizată", a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, citat de mediafax.ro.

Potrivit lui Philipsson, unul dintre cele mai importante argumente pentru investiţia în producţia energiei termice pe bază de deşeuri în România este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum şi de bonusul acordat pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. De asemenea, Usitall aşteaptă de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi. Potrivit angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, România trebuie să închidă gropile de gunoi neconforme normelor de mediu şi să amenajeze altele noi, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.Sistemul de certificate verzi reprezintă un ajutor pe care statul îl acordă pentru stimularea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Usitall a anunţat în 2008 că vrea să investească 100 milioane euro în construcţia unei centrale de producţie a energiei termice în Tulcea, care urma să utilizeze drept combustibil deşeurile. Compania a renunţat la idee în 2009 deoarece reţeaua de distribuţie a energiei termice din Tulcea era prea mică şi astfel investiţia nu se mai justifica. După ce a renunţat la proiectul de la Tulcea, Usitall a iniţiat discuţii cu autorităţile locale din mai multe oraşe în vederea derulării investiţiilor în astfel de centrale.Printre cele mai avansate sunt discuţiile cu primăriile din Bucureşti şi Galaţi, unde, dacă se va ajunge la o înţelegere, Usitall ar putea construi câte o centrală în fiecare oraş.

O investiţie într-o centrală cu o putere electrică instaltă de 19 MW, respectiv 68 MW energie termică, este cuprinsă între 100 şi 200 milioane de euro. O investiţie într-o astfel de centrală durează şapte ani, dar Usitall vrea să reducă timpul la jumătate. "În Bucureşti, ne-am înţeles cu RADET asupra condiţiilor, dar avem nevoie de garanţii de la Primărie pentru această înţelegere, date fiind datoriile pe care regia locală le are la ELCEN. De asemenea, avem nevoie de garanţii şi de la primăria din Galaţi", a spus Philipsson, adăugând că în toamnă se va lua o decizie în cazul ambelor proiecte.