Centrala din Vasteras, la nord-vest de Stockholm, intenţionează ca până în 2020 să renunţe  la generarea combustibililor pe bază de  petrol şi cărbune, devenind astfel o instalaţie fără combustibili fosili. Aceasta înseamnă arderea lemnului și a gunoiului reciclat , inclusiv hainele pe care H&M nu le pot vinde.

“Pentru noi este un material care poate fi ars”, a spus Jens Neren, șeful sursei de combustibil de la Malarenergi AB, o companie care deține și operează o fabrică de 54 de ani. “Scopul nostru este să folosim numai combustibili regenerabili și reciclați”.

În timp ce Suedia se mândrește cu un sistem de alimentare cu energie electrică, aproape în întregime, datorită centralelor sale hidro, nucleare și eoliene, unele municipalități locale folosesc încă cărbune și petrol pentru a încălzi casele și birourile în zilele reci de iarnă.

Malarenergi are o înţelegere cu orașul vecin Eskilstuna pentru a le arde gunoaiele, unele provenind din depozitul central al H & M din același oraș.

“H & M nu arde hainele care pot fi folosite”, a declarat Johanna Dahl, Şefa de Comunicări pentru H & M din Suedia, prin e-mail. “Cu toate acestea, este obligația noastră legală de a ne asigura că hainele care conțin mucegai sau nu respectă restricțiile stricte privind substanțele chimice sunt distruse”.

Fabrica de la Vasteras a ars aproximativ 15 tone de haine aruncate de la H & M până în prezent în 2017, comparativ cu aproximativ 400.000 de tone de gunoi, a spus Neren. Malarenergi se ocupă de câteva orașe din apropiere pentru a primi gunoi și chiar importă deșeuri din Marea Britanie pentru a-și alimenta boilerul principal.

Unitatea, care furnizează energie pentru aproximativ 150 000 de gospodării, a ars până la 650 000 de tone de cărbune în 1996.

Marți, ultima navă de cărbune a aterizat la Vasteras, pentru a furniza cele două generatoare de combustibili fosili care au rămas în fabrică din anii 1960, cu resurse suficiente pentru a dura până în 2020. Atunci se va adăuga un nou cazan pe lemne care să suplimenteze unitățile existente de combustie a biocombustibililor și a gunoiului.