Nicolae Ciucă a decis să facă prima numire cheie în Guvern. El a luat decizia de a-l numi pe Dan Cărbunaru în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, fiind numit purtător de cuvânt al Guvernului. Decizia a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial. Nicolae Ciucă l-a numit și pe Marian Neacșu secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

„Astăzi (marți), 7 decembrie a.c., Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a făcut următoarele numiri în cadrul aparatului de lucru al Guvernului: Marian Neacșu, Secretar General al Guvernului, cu rang de ministru, Mircea Abrudean, șef al Cancelariei Prim-ministrului cu rang de ministru și Cărbunaru Jean-Dănuț, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, purtător de cuvânt al Guvernului”, anunță Executivul.

Decizia lui Nicolae Ciucă a inflamat imediat spiritele. Liderul USR, Dacian Cioloș, a criticat vineri desemnarea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului. El a arătat că liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali.

Cine este Marian Neacșu

Neacșu este vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Anterior, acesta a fost secretar general în Partidul Social Democrat (PSD), fiind și condamnat definitiv în 2016 pentru conflict de interese. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să îi dea o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapta sa. Totuși, acesta a fost reabilitat.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a spus că își asumă numirea lui Marian Neacșu în postul de secretar general al guvernului. Acesta a vorbit și deaspe faptul că Marian Neacșu a avut o condamnare.

„Ca să înțelegem, domnul Neacșu n-a furat nimic, domnul Neacșu ca alți aleși locali a făcut parte dintr-un Consiliu de Administație, n-a fost plătit. (…) În acest moment, lucurile sunt foarte clare. Domnul Neacșu am înțeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate, pe conflict de interese, dar e depășită juridic, domnului Neacșu nu îi apare nimic în cazier”, a punctat președintele PSD.

Noul purtător de cuvânt al Guvernului

În ceea ce îl privește pe Dan Cărbunaru, trebuie spus că acesta are o experiență de peste 20 de ani în presă. De-a lungul timpului, acesta fost jurnalist la Mediafax, Gândul, TVR, B1 TV. El a condus și departamentul de relații publice al MAI între 2005 și 2007. Născut la Brăila, în data de 14 aprilie 1978, Dan Cărbunaru a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, în 2000. Mai mult, Cărbunaru a fost purtătorul de cuvânt al Marii Loje Naționale din România.

Jurnalistul Dan Cărbunaru este și fondator al publicației online Calea Europeană, dedicată afacerilor europene.