Conform analizelor CITR, parte din Impetum Group, numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact a scăzut cu 32% de la 183 la 139 în 2019, însă valoarea acestora în active imobilizate (AI) înregistrează creșteri majore comparativ cu anul precedent, semn că anul trecut au intrat în insolvență companii de impact mai mari. În același timp, numărul insolvențelor noi la nivel național este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2019 scăzând cu aprox. 27%, până la 6.524 de companii afectate. Conform datelor ONRC, anul trecut au fost înființate 134.220 de noi societăți, peste 400.000 intrând în economie în ultimii trei ani. 

„În cei 20 de ani de lucru cu companiile în insolvență, echipa noastră a învățat că există o corelație directă între scăderea numărului de insolvențe și creșterea economică națională. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să își mențină un flux economic constant și un cash-flow relativ stabil. În plus, cei 12 ani trecuți de la criza economică mondială au lăsat timp companiilor afectate să se redreseze, în timp ce au fost înființate noi companii. Suntem într-o etapă de maturizare a mediului de afaceri românesc, pe care ne bucurăm să o susținem prin rolul nostru de salvatori ai valorii în business”, susține Andra Olar-Caragea, CEO CITR, cu aproape 10 ani de expertiză în analiză financiară și coordonarea operațiunilor de business.

Deși în 2019 au intrat în insolvență mai puține companii de impact, efectul lor asupra pieței muncii și salariaților a crescut cu 19%, afectând peste 14.000 de angajați. Pe baza AI, printre județele cele mai afectate se numără Hunedoara (37%), București și Ilfov (18%), Brașov (7%), Constanța (5%) și Cluj (4%).

De asemenea, potrivit experților CITR, valoarea totală a activelor imobilizate ale companiilor de impact în insolvență a depășit 1 mld. de euro în 2019 și este în creștere cu 25% față de 2018. Și media AI per proiect a crescut cu aproape jumătate (43%), ajungând la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depășit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, în creștere cu 8% față de anul precedent. 

Topul companiilor intrate în insolvență anul trecut

Cele mai mari insolvențe noi în 2019, atât după cifra de afaceri cât și după valoarea activelor imobilizate sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanța și Petrocart SA. Primele zece insolvențe de impact din punctul de vedere al valorii activelor imobilizate însumează o valoare totală a AI de 639 mil. de euro și asigură 45% din locurile de muncă.

 

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate cumulează 73% din valoarea AI, 79% din angajați și 61% din CA a insolvențelor de impact. De pe locul întâi, sectorul energetic însumează 41% din AI, 36% dintre angajați și 605 mil. de lei CA. Pe locurile doi și trei se situează construcțiile cu 19% din valoarea AI și 764 mil. lei CA și, sectorul industrial, cu 13% din AI și 708 mil. lei CA și cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru și cinci sunt ocupate de comerț și imobiliare, iar cel mai puțin afectate au fost transportul, agricultura, distribuția de apă și petrolul.

Începând cu 2020, CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.