În acest context, profesorul Alexandru Rafila face un apel disperat la adresa cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni.

Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență.

Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a spus Rafila la Digi24.

Este o problemă de ”sănătate publică”

Totodată, profesorul atrage atenția că lucrurile ar putea fi ținute sub control, însă există riscul ca situația să devină mai gravă. Potrivit acestuia, în prezent, România se află ”în fața unei probleme de sănătate publică”.

„Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice.

Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică.

Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

SURSĂ FOTO INQUAM/George Călin