Dupa raportul din 16 mai, Romania a ramas numai cu patru stegulete rosii, infipte in curtile ministerului Agriculturii si al Finantelor. Ce au facut aceste institutii in decurs de aproape o luna, cat a trecut de la raport? Ce s-a intamplat in zona steguletelor rosii si galbene?



Cel mai tare “ne dor” sistemul pentru administrarea si colectarea TVA, agentiile de plati, sistemul de administrare si control in agricultura (IACS), dispozitivele de ecarisaj si punctele de inspectie la frontiera. Ministrul integrarii, Anca Boagiu, ne linisteste – Ministerul Finantelor se afla in grafic, in curand urmand sa fie bifata si punerea in practica a sistemului informatic pentru administrarea impozitelor, astfel incat sa ne conectam la cel din UE, pentru colectarea TVA. Pana la sfarsitul lunii, se vor face primele verificari la nivel national, pentru ca apoi, in octombrie, sa facem teste cu statele membre, iar la sfarsitul anului, sistemul sa fie operational. Intre timp, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit face masiv angajari. Aici vor lucra in total 1.200 de persoane, care vor intra, ulterior, intr-un program amplu de instruire. Despre siguranta alimentara, ministrul integrarii sustine ca este in… siguranta. La centrele de ecarisaj, licitatia se va incheia in curand, insa doua din cele opt puncte de inspectie la frontiera sunt in intarziere. Acestea au rolul de a asigura controlul veterinar la importurile din state terte. Cat priveste IACS, directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Doru Nechiti, afirma ca s-a trecut la identificarea parcelelor fermierilor si la analiza ofertelor pentru softul care realizeaza sistemul. Singura problema ramane respectarea termenelor de livrare a echipamentelor de catre firmele care vor castiga licitatiile.
si la capitolul stegulete galbene se lucreaza. Cel putin asa spune Anca Boagiu, care da asigurari ca Parlamentul voteaza cu spor. Doua legi care se afla pe lista de prioritati – Codul penal si cel de procedura penala – au fost deja aprobate. Urmeaza adoptarea proiectului de lege privind declaratiile de avere, conflictele de interese si incompatibilitatile si legea privind finantarea partidelor politice. In ceea ce priveste prevenirea actelor de coruptie, trei ministere (Justitie, Integrare Europeana si Administratiei si Internelor) au lansat saptamana trecuta campania “E.U nu dau spaga – E.U nu iau spaga”. Ramane de vazut care vor fi rezultatele campaniei, care a costat bugetul de stat 40.000 de euro. Nivelul ridicat al coruptiei in tara noastra a fost recunoscut insa si de ministrul justitiei, Monica Macovei, si de cel al integrarii, declarand ca au dat spaga medicilor. Ceva probleme au aparut la un alt domeniu marcat cu galben: cel al asigurarilor. Romania urmeaza sa adere la sistemul de Carte Verde, astfel incat sa putem circula fara asigurari suplimentare in cadrul spatiului comunitar. Insa, informatiile din baza de date a Ministerului Administratiei si Internelor nu corespundeau cu cele ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor…

In schimb, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, este ceva mai retinut in declaratii: “Nu pot spune ca au fost evolutii spectaculoase in ultima luna. Guvernul este responsabil pentru indeplinirea cerintelor Uniunii Europene. Dar, de lucrat, se lucreaza”.
Dragos Paslaru, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, considera ca votul din septembrie este unul politic, care nu are legatura cu situatia economica din Romania. “Avem inca probleme in ceea ce priveste capacitatea de a face fata concurentei. La acest capitol, in prezent, suntem chiar si in urma Bulgariei. Nu este important cate stegulete avem, ci cum vom face fata competitiei. Sistemul cu stegulete indica domeniile unde Romania trebuie sa rezolve probleme sensibile din punct de vedere politic, nu si economic”.

Vinovat e si cel care da, si cel care ia spaga



Coruptie – “Recentul scandal al fregatelor demonstreaza ca in nici o tara coruptia nu este complet eliminata. Daca se dovedeste ca este adevarat, atunci la fel de vinovati sunt si cei care dau, dar si cei care iau spaga. Cu toate acestea, la capitolul combaterea coruptiei Romania a facut progrese, motiv pentru care culoarea steguletului s-a transformat din rosu in galben.”


Aderare – “Accesul in Uniunea Europeana nu se rezuma numai la cum sa cheltuim banii altora. Aderarea inseamna a te alatura altor tari si a te dezvolta alaturi de acestea. Speram ca acest lucru se va intampla la 1 ianuarie 2007 cu Romania si Bulgaria.”

Jonathan Scheele,

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania