"Trăim într-o epocă în care acuzaţiile de acţiune împotriva statului şi calificarea drept ‘terorist’ au devenit mijloacele preferate ale guvernelor pentru a intimida, aresta şi încarcera jurnalişti", atenţionează Joel Simon, directorul executiv al CPJ, într-un comunicat.

"Incriminarea investigaţiilor asupra unor subiecte deranjante nu încalcă numai dreptul internaţional, ci şi dreptul cetăţenilor de a se reuni, de a difuza şi de primi informaţii independente", subliniază Joel Simon.

La 1 decembrie, în Turcia se aflau în închisoare cel puţin 49 de jurnalişti, printre care zeci de kurzi acuzaţi de terorism, iar alţi ziarişti de complot împotriva guvernului, afirmă CPJ.

La aceeaşi dată, în Iran erau închişi 45 de jurnalişti, în China – 32, în Eritreea – 28, în Siria – 15, în Azerbaidjan – nouă, în Etiopia – şase, în Arabia Saudită şi în Uzbekistan câte patru. În total, CPJ a identificat 232 de jurnalişti, redactori-şefi şi fotografi aflaţi în detenţie în 27 de ţări.

Cifra, care nu include numeroşi ziarişti închişi, dar apoi eliberaţi în cursul anului, constituie cel mai negativ bilanţ de la primul raport alcătuit de CPJ, în 1990, şi o creştere cu 53 a numărului de cazuri faţă de 1 decembrie 2011.

Precedentul record, de 185 de jurnalişti încarceraţi, a avut loc în 1996.