Inițiativa care prevede sancțiuni progresive și reabilitare obligatorie pentru consumul de droguri în rândul minorilor și tinerilor aparține formațiunii S.O.S. România și are ca obiectiv reducerea consumului de substanțe interzise printr-un sistem gradual de pedepse și consiliere, adaptat numărului de abateri ale fiecărui consumator.

Senatul aprobă tacit sancțiuni progresive pentru consumul de droguri

Conform proiectului, la prima abatere, consumatorul va fi obligat să urmeze un program de consiliere și dezintoxicare cu durata de cel puțin trei luni. În cazul refuzului, acesta va fi sancționat cu o amendă penală în valoare de 1.000 de lei. La a doua abatere, sancțiunea crește la o amendă penală de 2.000 de lei și un program de reabilitare de șase luni.

Pentru a treia abatere, amenda penală ajunge la 3.000 de lei, iar perioada de consiliere și dezintoxicare se extinde la 12 luni. Începând cu a patra abatere, se aplică pedepse privative de libertate: o lună de închisoare cu executare și consiliere timp de șase luni după eliberare. La a cincea abatere, pedeapsa se dublează – două luni de închisoare cu același program de reabilitare post-detenție.

droguri
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru fiecare abatere ulterioară, durata închisorii crește cu o lună

Pentru fiecare abatere ulterioară, durata închisorii crește cu o lună, ajungând la un maxim de un an de detenție. După eliberare, consumatorul va intra într-un program de monitorizare electronică pentru o perioadă de 12 luni.

Modelul aplicat în acest proiect este inspirat din exemple internaționale unde politici similare au dus la reducerea semnificativă a consumului de droguri. Inițiatorii subliniază că scopul acestor măsuri este de a permite o intervenție treptată, echilibrată, evitând pedepsele disproporționate pentru o primă abatere și oferind în același timp șanse reale de reabilitare.

„Modelul propus de sancţiuni este inspirat din legislaţia unor state care au reuşit să reducă semnificativ consumul de droguri. Prin creşterea graduală a amenzilor şi pedepselor privative de libertate, consumatorii sunt motivaţi să renunţe la acest obicei înainte de a ajunge în situaţii critice. În acelaşi timp, sancţiunile permit o intervenţie etapizată, evitând aplicarea unor pedepse disproporţionate din prima abatere”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care are rolul de for decizional în această etapă a procesului legislativ.