Vânzare locuințe în 2023

Vânzare locuințe.Oferta rezidențială a scăzut cu aproape 30% în ultimul an la nivel național, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. Situația a avut un impact semnificativ asupra pieței.

Creșterea cererii pentru locuințe a determinat majorări ale chiriilor în principalele șase piețe rezidențiale din țară, avansând cu peste 15%, până la o medie de 500 de euro/lună.

Situația a afectat și piața de închirieri, unde mulți indivizi care nu au putut obține împrumuturi pentru achiziția unei locuințe s-au orientat către închirieri.

În ciuda unor majorări ale prețurilor de vânzare, acestea au fost mult mai puțin semnificative. Prețul mediu de vânzare la nivel național este de 1.465 de euro/mp util, față de 1.444 euro/mp util în 2022.

Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, spune că „În ciuda aşteptărilor, piaţa rezidenţială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deşi condiţiile au fost dificile: inflaţia care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menţinerii preţurilor în condiţiile actuale de piaţă menţinându-se echilibrul dintre cerere şi ofertă. Cu excepţia cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne aşteptăm la creşterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creşteri de preţ”.

bucuresti
SURSA FOTO: Dreamstime

Vânzare locuințe. Chirii mari în București și Cluj-Napoca

Pentru închirieri, cele mai mari chirii se înregistrează în Cluj-Napoca și București, cu prețuri medii de 350 euro/lună pentru o garsonieră și 700 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere în ambele orașe.

Cererea pentru achiziție și închiriere este în creștere:

  • cu aproximativ 154.700 de potențiali cumpărători
  • 110.800 de potențiali chiriași înregistrându-se în trimestrul al III-lea din 2023

Deși au existat majorări ale prețurilor de vânzare, acestea au fost moderate, cu un avans anual de doar 1,5%. În Cluj-Napoca, orașul cel mai scump din țară, prețul mediu de vânzare este de 2.500 de euro/mp util.

Timpul necesar pentru vânzarea locuințelor a crescut în marile orașe.În Cluj-Napoca se finalizează tranzacțiile în două luni. În București sau Timișoara tranzacția se încheie în două luni și jumătate.

A crescut volumul creditelor ipotecare

Volumul creditelor ipotecare noi a crescut în 2023, fiind influențat de refinanțări și renegocieri ale contractelor existente. Ofertele atractive de dobândă fixă:

  • au determinat refinanțări
  • au influențat tendința de reducere a dobânzilor în a doua jumătate a anului viitor.

Cu toate acestea, majorările de taxe anticipate pentru ianuarie 2024 și proiecțiile de inflație indică un trend negativ ulterior. Asta ar putea duce la reduceri ale dobânzilor în a doua jumătate a anului 2024.