SN Nuclearelectrica SA anunţă că lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă au fost finalizate, iar Unitatea 1 a fost sincronizata la Sistemul Energetic Naţional in data de 28 iunie 2022, atingand puterea nominala in data de 29 iunie 2022.

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 8 mai 2022, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

Ce lucrări au fost efectuate în ultima perioadă?

În perioada opririi planificate s-au efectuat activități din următoarele programe:

  • Programul de mentenanță preventivă;
  • Programul de mentenanță corectivă;
  • Programul de inspecții;
  • Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate;
  • Programul de implementare modificări de proiect.

Lucrările au fost executate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Valoarea totală a programului de investiții Nuclearelectrica pentru anul 2022

Datele Nuclearelectrica  arată și că pe piaţa spot (PZU şi PI), în trimestrul I 2022 s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 19,04% din volumul total de vânzări, faţă de o cotă procentuală de 18,26% înregistrată în trimestrul I 2021. Preţul mediu de vânzare a energiei pe piaţa spot (PZU şi PI) realizat de SNN în trimestrul I 2022 a fost de 1.067,66 lei/MWh (cu Tg inclus), faţă de 257,05 lei/MWh (cu Tg inclus) înregistrat în trimestrul I 2021.

Referitor la valoarea totală a programului de investiţii al Nuclearelectrica pentru anul 2022, acesta este de 702,795 milioane de lei, iar gradul de realizare până la 31 martie este de 14,2%, respectiv 99,759 milioane de lei, arată datele remise către BVB.

Sursa citată mai arată că la dimensionarea programului de dezvoltare/investiţii, Nuclearelectrica a ţinut cont de necesitatea sucursalelor (CNE Cernavodă şi FCN Piteşti) privind continuitatea în producţie, dar și atingerea unui nivel cât mai ridicat de utilizare a capacităţii de producţie cu respectarea normelor de securitate nucleară şi cu menţinerea pe termen lung a nivelului de excelenţă în exploatarea centralei.

În același timp, s-a mai ținut cont și de achiziţia unor active aferente Sucursalei Feldioara aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului şi trecerea în patrimoniul Filialei Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu – Feldioara, filială înfiinţată de SNN, precum şi contribuţia la capitalul social al Nuclearelectrica Serv şi EnergoNuclear.