În raportul de buget sunt menţionate şi rezultatele preliminare pentru anul 2022: venituri de 6,6 mld. lei şi un profit brut de 3 mld. lei. Cheltuielile sunt bugetate la 5,8 mld. lei faţă de 3,6 mld. lei cele preliminare.

“Cheltuielile totale ale anului 2023 sunt semnificativ influenţate negativ de prevederile legale privind Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică, respectiv din aplicarea prevederilor Legii nr 357/2022 pentru întreg anul 2023, care generează o creştere a acestei contribuţii de aproximativ 557 milioane de lei, doar din schimbarea metodologiei de calcul”, se arată în raportul de BVC.

“În plus, cu toate că SNN estimează obţinerea unui preţ mediu ponderat de vânzare a energiei electrice mai mare în anul 2023, decât în anul 2022, aceasta creştere de productivitate este contrabalansată negativ de taxarea cu această contribuţie, astfel încât contribuţia crește cu încă aproximativ 849 milioane. Aşadar cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,4 miliarde lei numai din creşterea contribuţiei. Având în vedere fundamentările creşterii cheltuielii cu personalul, cheltuielile totale sunt majorate cu aproximativ 230 de milioane. Astfel procentul de creştere a cheltuielior totale programate în 2023 de 59,6%, fară influenţa celor două elemente de mai sus, acesta ar fi de 14,5%. Procentul de creştere al veniturilor totale este de 15,0%, aşadar procentul de creştere al cheltuielilor ajustate este în linie cu procentul de creştere al veniturilor totale”.

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli prevede vânzarea în anul 2023 a unei cantităţi totale de energie electrica de 10.319 GWh, la un preţ mediu de vânzare de 707,67 lei/MWh (cu luarea în calcul şi a valorii dezechilibrelor pozitive estimate valoric şi a tarifului de transport Tg).

Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.319 mii MWh, pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrica ce vor avea loc în 2023, pe cantităţile de energie electrică pe care SNN urmează să le vândă prin mecanismul de achiziţie centralizata de energie electrica („MACEE”) pe anul 2023, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat.