Joe Biden spune că peste 30 de țări au decis să pună pe piață zeci de milioane de barili de petrol suplimentari

Mai precis, președintele american a vorbit despre inițiativa Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și a explicat că „peste  30 de țări” au decis „să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari”.

„În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari”, a declarat Joe Biden, potrivit afp.com

Biden încearcă să oprească creşterea preţului combustibililor

Acesta anunțase anterior faptul că Statele Unite vor elibera timp de şase luni din rezervele strategice un milion de barili de petrol în fiecare zi. Preşedintele democrat încearcă astfel să oprească creşterea preţului combustibililor, care exasperează populaţia SUA şi este speculată de opoziţia republicană înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului care vor avea loc în noiembrie.

La rândul său, Joe Biden încearcă să pună această creştere a preţurilor pe seama preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru invazia Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, el critică şi industria petrolieră americană pentru acumularea unor profituri imense fără a investi în producţie.

Grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.

Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari pe 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri în jurul a 100 de dolari.

Măsură fără precedent pentru contracararea creșterii prețurilor

Casa Albă a anunțat joi că va scoate o cantitate record de petrol din rezervele strategice cu scopul de a contracara creșterea prețurilor, notează Bloomberg. În comunicatul de presă trimis de Casa Albă se arată că ”această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora”. Casa Albă cataloghează acestă măsură drept una fără precedent.

Presa internațională mai scrie că Statele Unite ale Americii au eliberat de mai multe ori petrol din rezervele strategice, însă niciodată la un astfel de nivel. Anterior, SUA au eliberat petrol din rezervele strategice pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, pentru a reduce deficitul comercial și pentru a diminua cheltuielile bugetare.

Kevin Book, director la ClearView Energy Partners, spune că ”este reu de subestimat amploarea acestei intervenţii. Ar fi cea mai mare retragere anunţată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice”.